Megegyezett Szíriáról Izrael és Irán

Fotó: Wikipédia

Orosz közvetítéssel sikerült megegyeznie Izraelnek és Iránnak Szíria ügyében. A perzsa állam részben enged a zsidó állam követelésének, és minden katonáját visszavonja a Golán-fennsík 85 kilométeres, úgynevezett déli feszültségcsökkentési övezetéből.

A megállapodás betartására az Iránnal szövetségben a közös vazallusnak számító Bassár el-Aszad elnökért harcoló oroszok vállaltak garanciát, de a közvélemény szerint ezek betartása már kérdéses, hiszen ugyanezek a milíciák szépen el tudtak vegyülni Szíriában a kormányhadsereg emberei közt is korábban – idézte a Reuterst a Zoom.

Alekszandr Lavrentyjev különmegbízott szerint azonban nagyon fontos, hogy Irán és szövetségesei ne “idegesítsék” Izraelt, mert csak így lehet véget vetni az iráni érdekeltségű bázisok és Iránból Libanon felé tartó hadianyag-szállítmányok elleni menetrendszerű támadásoknak.

Izrael eredetileg nagyobb részről akarta eltüntetni az irániakat.

Izrael továbbra is Irán teljes kivonulását szeretné

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, az ottani demilitarizált övezetet pedig az 1973-as arab-izraeli háborút követően hozták létre.

A Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet tévécsatornája, az al-Manar kedden azt közölte: a szíriai kormányerők teljesen visszafoglalták a Jarmúk folyó völgyét, és teljes hosszában a szíriai hadsereg ellenőrzése alá került a demilitarizált övezet határa.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet egy hete még azt jelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elutasította az iráni katonák szíriai állomásoztatásának korlátozására vonatkozó orosz javaslatot, amely arra vonatkozott, hogy az iráni katonák csak Izrael határától számított 100 kilométeres zónán túl állomásozhassanak Szíriában.

A lap értesülése szerint múlt hétfői tárgyalásukon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt ajánlotta az izraeli kormányfőnek. A Háárec szerint a mintegy kétórás találkozón a felek Irán szíriai jelenlétéről szóló térképeket egyeztettek és hírszerzési információkat ismertettek az álláspontjuk alátámasztására.

Az izraeli televízió egy kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy Netanjahu megerősítette: hosszú távon az iráni csapatok, valamint a teheráni vezetés által támogatott külföldi milíciák teljes kivonását követeli Szíriából. Az izraeli kormányfő amellett is kitartott, hogy Iránnak ki kell vonnia a nagy hatótávolságú rakétáit és légvédelmi eszközeit is Szíriából.

(inofstart.hu)