Megcáfolták a románok az ukrán külügyminisztert

Fotó MTI, AP, Reuters, Hannah McKay

Nem, az oroszok nem támadták meg Romániát. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Klaus Iohannis román államfővel találkozott kedden az erdélyi Nagysinken, ahol a román államfő megerősítette a román hatóságok állítását, miszerint 

nem esett román területre a Duna-parti ukrán kikötőket támadó orosz drónok „egyetlen darabja sem”.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn azt állította, hogy Kijev fényképfelvétellel is tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak egy vasárnap éjszakai légicsapásban.

„Amennyiben »valami a NATO-területre esik«, mindenki tudja, mi a teendője”

„Az ország területe kizárólagos ellenőrzésünk alatt áll: mindent megvizsgáltunk, megnyugtathatom a lakosságot, hogy semmi sem esett le Romániában, de természetesen aggódunk, mert ezek a támadások a román határ közevetlen közelében, attól 800 méternyire történtek” – mondta Klaus Iohannis.

Arra a kérdésre, hogy miként reagálna Románia, ha egy orosz drón mégis román területet érne, háborúba sodorná-e a NATO-t, Iohannis azt mondta: a NATO-csúcson egy sor lehetséges forgatókönyvvel kapcsolatban döntés született a konkrét válaszlépésekről. 

Amennyiben „valami a NATO-területre esik”, mindenki tudja, mi a teendője, 

az esemény súlyossága függvényében minden lehetséges incidensre léteznek kidolgozott válaszlépések, de ezek az információk nem publikusak – mondta a román elnök.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/09/megcafoltak-a-romanok-az-ukran-kulugyminisztert