Megbukott a bevándorláspárti, baloldali spanyol kormány

Forrás MTI, EPA, EFE, Luca Piergiovanni

A bevándorláspárti spanyol miniszterelnök Pedro Sánchez, aki egyben a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára is, reggel kilencre hívott össze kormányülést, majd délelőtt tíz órakor egy sajtótájékoztató keretén belül jelentette be, hogy előrehozott választást írnak ki.

Szűk háromnegyed év kormányzás után, ahogy az várható volt, Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök bejelentette,

enged a nép akaratának és előrehozott választásokat tartanak.

Pedro Sánchez Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Azután döntött így, hogy a parlament szerdán leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa Spanyolországban.

A választásokat április 28-án rendezik meg. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

A szocialista kormányfő egyúttal bejelentette a parlament feloszlatását is.

Pedro Sánchez továbbá közölte: az időpont kiválasztása során tekintettel voltak arra, hogy az ne essen egybe az önkormányzati és az európai parlamenti választásokkal.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, vasárnap pedig rég nem látott méretű tüntetésre került sor a bevándorláspárti madridi vezetés ellen.

Soros egyik legmagasabb beosztásban lévő szövetségese bukott meg

Annak idején lapunk is felhívta rá a figyelmet: Pedro Sáncheznek a júniusi beiktatása után az volt az első dolga, hogy titokban találkozott a bevándorláspárti Soros Györggyel.
A találkozó láthatóan „eredményes” volt, ugyanis nem sokkal később Spanyolország befogadta az egyik Soros-hajón levő migránsokat.
A két sorosista álcivil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée által bérelt Aquarius nevű hajó 2018 júniusában köthetett ki Valencia kikötőjében
Augusztusban pedig újabb Soros-hajóról szállhattak partra a migránsok– szintén Sánchez jóvoltából.
A bevándorláspárti madridi kormányfő bukása óriási veszteség Soros Györgynek, főleg annak tükrében, hogy mindez a májusi európai parlamenti választások előtt következett be.
A milliárdos által kitartott pártoknak az esélyei ezzel látványosan lecsökkentek, hiszen az Európai Unióban Soros szövetségei közül Sánchez töltötte be a legmagasabb tisztséget.
Forrás: origo.hu, Márkos Imre Örs