Megbírságolták a román államfőt a magyarok elleni gyűlöletbeszédért

Fotó EPA, Julien Warnand

Megsértette a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságát Klaus Iohannis román államfő, amikor magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva Erdély kiárusításával vádolta meg szociáldemokrata ellenfeleit – állapította meg szerdai határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mely szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes bírságot szabott ki az elnökre. Az elnöki hivatal a Mediafax hírügynökség megkeresésére azt válaszolta: Klaus Iohannis tudomásul vette a CNCD határozatát, mivel azonban azt teljességgel politikai döntésnek tartja, fellebbezni fog ellene az illetékes bíróságon. A Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozó Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy értékelt: Iohannis kettős mércét alkalmaz, hiszen akkor elégedett volt a CNCD-vel, amikor a testület őt és – az általa korábban vezetett – német kisebbségi szervezetet védte meg egy nacionalista támadással szemben.

Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy a CNCD a szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert „leleplezte” a PSD és az RMDSZ közötti „cinkosságot”. Úgy vélekedett: a PSD arról is – a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott – megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy „szomszédos ország” (Magyarország) vásárolja fel, „mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne”.

A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége közleményt adott ki, melyet a német Károly-díjat odaítélő kuratóriumnak címeztek, amely Iohannist választotta ki az idei díjazottnak, többek között azzal az indoklással, hogy ő „a méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség nagy bajnoka”. „Amennyiben Iohannis a közeljövőben nem kér bocsánatot a romániai magyar kisebbség és a kelet-közép-európai békés együttélés elleni felelőtlen támadásáért, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége sajnos kénytelen lesz tiltakozni a Károly-díj Klaus Iohannisnak történő odaítélése ellen” – írták a tiltakozásban.

MTI, MANDINER.HU