Megáradt a Baranya-csatorna a szerdai esők miatt

A kép forrása. bama.hu

Katasztrofális állapotok alakultak ki a szerda esti özönvízszerű esőzés miatt Mánfán. A hegyoldalról lezúduló nagy mennyiségű víztömeget a Baranya-csatorna nem tudta elvezetni. A Csatorna több helyen kilépett a medréből, mondta el lapunknak Takács Zsolt Mánfa polgármestere.

Ömlik a víz az utcákon – A kép forrása: bama.hu

Több helyen úgy alámosta a medret, hogy több köbméter szakadt ki az oldalából. Átjárók rongálódtak meg, megsüllyedtek, beszakadtak. Kerítések dőltek be a mederbe. Jelenleg is szivattyúznak a tűzoltók, most is segédkeznek. Több házba, a szuterénba, pincébe betört a víz. Óbányán szintén kilépett a medréből a patak, a község önkormányzata lapunkkal közölte, hogy elöntötte a falut az Öreg-patak és rengeteg hordalékkal lepte be. Este hatszor kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Sérülés, lakossági intézkedésre nem került sor, vagyis nem kellett senkinek elhagynia a házát. Mánfán a Völgység-patak három házat veszélyeztetett a Fábián Béla utcában, illetve Szőlő utcában a hegyről lezúduló vízsár egy háznál okozott gondokat. Abaligeten is épületeket veszélyeztetett a hegyről lezúduló csapadékvíz. Komlón leszakadt faág a közlekedést nehezítette. Ma reggel újra Mánfán kezdtek a tűzoltók. Az egyik ház alagsorát 70 centiméter víz lepte el. Pécsen a Gesztenyés dűlőben egy vályogház fala leázott, megrogyott az esőzés miatt. (Forrás: bama.hu – Baranya megyei hírportál)

Kékkői Zoltán nyugalmazott földművelésügyi államtitkár, korábbi polgári kisgazda országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke – A kép forrása: kpe.hu

Kékkői Zoltán nyugalmazott földművelésügyi államtitkár, korábbi polgári kisgazda országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke: a dombvidéki kisvíz-gyűjtők jellemzője a rövid időtartamú és nagyintenzitású nagycsapadékok megjelenése. Ez párosulhat hosszú időtartamú intenzív esővel is. Ez történt szerdán is. Ez a káros természeti jelenség ismét felhívja a vízügyi ágazat irányítását arra, hogy fokozni kel Magyarország dombvidékein is az árvízi biztonságot. Ki kell tisztítani a patakmedreket, és mindenkiben kell, hogy legyen ma már annyi önfegyelem, hogy a szemetet nem oda hordja be. Hasznos dolog lenne, ha minél több helyen épülne völgyzáró-gátas záportározó, amely nem csak a közeli ültetvények öntözéséhez gyűjtené össze a fölösleges felszíni vizeket, hanem a horgászok számára is sok örömöt jelenthetne, nem beszélve a tájképi, a mikroklíma és az egyéb rekreációs kedvező hatásokról. (KPE)