Megállapodtak a pártok, SPD-Zöldek-FPD kormány vezeti majd Németországot

KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP

Szerdára megegyeztek az új német kormánykoalícióról a szeptemberi választások győztesei. A Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) döntése alapján a pénzügyminiszter Olaf Scholz (SPD) lesz a közös kancellár-jelölt.

A koalíciós megállapodást még a pártok tagságának is el kell fogadnia, a Zöldek erről minden tagjukat megkérdezik a következő napokban, az SPD pedig december 4-re, a liberálisok pedig másnapra rendkívüli pártkongresszust hívnak össze. Ha a tagság is elfogadja a megállapodást, akkor a december 6-tal kezdődő héten megszavazhatják Olaf Scholzot Németország következő kancellárjának.
Olaf Scholz a 177 oldalas szerződést bemutató tájékoztatón elsőként azt emelte ki, hogy az ország modernizációjára készülnek, így elkezdődik “a beruházások évtizede”, legelső intézkedéseik között pedig 9,60 euróról 12 euróra emelik az óránkénti bruttó minimálbért, amivel tízmillió munkavállaló helyzetét javítják. Hangsúlyozta, hogy az elsősorban az éghajlat védelmét és a közlekedési, távközlési, oktatási és egyéb infrastruktúra fejlesztését szolgáló beruházások sok pénzt emésztenek fel. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke – aki valószínűleg külügyminiszter lesz – hangsúlyozta, hogy a külpolitikában az a céljuk, hogy “visszatérjen az aktív európai külpolitika”, és a “közös diplomáciát” az “értékek és az emberi jogok vezéreljék”.

magyarnemzet.hu