Megállapodott Ukrajna ügyében Joe Biden és Emmanuel Macron

Fotó: PATRICK SEEGER

A francia elnök korábban nem zárta ki, Oroszországba utazik a válsághelyzet diplomáciai megoldása érdekében.

Az ukrán határ melletti orosz katonai jelenlétre adandó válaszlépések összehangolásáról állapodott meg Joe Biden amerikai elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron washingtoni idő szerint szerda esti telefonbeszélgetésén – közölte a Fehér Ház. A beszélgetésre azt követően került sor, hogy Macron nem zárta ki, Oroszországba utazik a válsághelyzet diplomáciai megoldása érdekében. A két vezető megerősítette, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

A tájékoztatás szerint a felek áttekintették a Moszkvával szembeni szigorú gazdasági intézkedések gyors bevezetésére irányuló előkészületeket arra az esetre, ha Oroszország katonai lépéseket tenne Ukrajna ellen.

Biden és Macron megállapodott abban, hogy szoros kapcsolatban maradnak, továbbá konzultálnak a NATO-szövetségesekkel és az uniós partnerekkel a kérdésben.

A Nyugat 2021 vége óta azzal vádolja Moszkvát, hogy több tízezer katonát állomásoztat Ukrajna határainál egy esetleges invázióra készülve. Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy bármiféle inváziós szándéka lenne, és azt állítja, hogy csak a biztonságát akarja szavatolni – emlékeztetett jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Forrás: infostart.hu, MTI