Megáll az ész: az égetett tehéntrágyán átszűrt tengervíz iható

Fotó pxfuel.com

Új eljárás a tengervíz sótalanítására.

A krishijagran.com portál egy nagyon érdekes felfedezésről számolt be, miszerint az Észak-Keleti Egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan módszert, amely tehéntrágyából készült nanoszűrők segítségével a tengervizet ivóvíz tisztaságú édesvízzé képes átalakítani.

Az eljárás lényege – a kidolgozó szerint – abban áll, hogy a tehéntrágyát 1.700 ℃-ra kell felhevíteni, amelynek során a benne lévő baktériumok elpusztulnak, maga a trágya pedig finom szénporrá alakul át. Ebből a szénporból a kutatók egy habot állítanak elő, amely a tengervíz sótartalmát kiszűri. Az eljáráshoz elektromos áramra nincs szükség, „a rásugárzó napfény magától elindítja a varázslatot”.

Az új módszer elsősorban nem a tengervíz nagy tömegű sótalanítására és öntözési hasznosítására szolgál, arra viszont kiválóan alkalmas, hogy a tengerparti körzetekben az egyre súlyosabb gondot okozó ivóvízhiányt pótolja. Csupán egy nanorészecskék gyártására alkalmas üzemet kell hozzá felépíteni néhány nagyobb településen. A feltaláló, Zheng professzor maga is meglepődött az eljárás sikerén, amely szerinte azt bizonyítja, hogy gyakorlatilag nincs teljesen haszontalan dolog a világon, mivel a trágya is alkalmas tengervízből ivóvíz kinyerésére.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre