Megalakult az új Országgyűlés

Fotó: Magyar Idők

A parlamenti választásokat lezárja az, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően formálisan is megalakuljon az új Országgyűlés.

Fotó: Magyar Idők

Áder János Köztársasági Elnök Úr 2018. május 8-ára tűzte ki az alakuló ülés időpontját.

Az egyéni körzetben, avagy listán megválasztott 199 képviselő több párt színeit jeleníti majd meg az elkövetkezendő négy év során. Van olyan párt, amelyik egy, van, amelyik több, mint 100 képviselővel vesz majd részt a munkában, illetve független képviselő, sőt több évtized után nemzetiségi képviselő is megbízatást kapott.

Érdekességként megjegyzem, hogy csupán három olyan képviselő szerzett mandátumot, aki a rendszerváltás – tehát 1990 – óta folyamatosan tagja az országgyűlésnek.

A hatályos rendelkezések szerint az alakuló ülést a korelnök vezeti le és nekünk, Polgári Kisgazdáknak, külön is nagy örömöt és megtiszteltetést jelent az, hogy ezt a tisztséget immáron második alkalommal a Kisgazda Polgári Egyesület Elnöke, Dr. Turi-Kovács Béla töltötte be.

Nagyon jó lenne, ha a rövid és tartalmas beszédében foglaltakat képviselő társai is, de a közélet többi szereplője is megszívlelné, megértené és betartaná, például az alábbi sorokat:

„Számos kérdésben lehet vita, nézeteltérés, a demokratikus keretek megtartásával még szembenállás is, de az ország határainak védelme olyan közös felelősségünk, amely egyaránt terheli a kormánypártokat és az ellenzéket.”

A következőkben a teljes terjedelmében közöljük Dr. Turi-Kovács Béla korelnöki megnyitó beszédét.

Megtörtént az országgyűlés tisztségviselőinek megválasztása és Áder János Köztársasági Elnök Úr felkérte kormányalakításra a győztes Fidesz-KDNP Szövetség képviselőjét Dr. Orbán Viktort. (A jelenlegi kormány az új megalakulásáig korlátorzott jogkörrel, ügyvivőként járhat csak el.)

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az előrehaladott tárgyalásokra figyelemmel komoly esély van arra, hogy Magyarországnak néhány héten belül hivatalosan is elfogadott, megválasztott új kormánya lesz, ami annak tükrében különösen értékelendő, hogy az elmúlt időszakban több európai országban hosszú hónapokat vett igénybe a kormányalakítás.

A Polgári Kisgazdák pártállástól és felfogástól függetlenül minden megválasztott képviselőnek jó egészséget kívánnak az elkövetkező négy év embert próbáló feladatainak ellátásához, és ehhez még kellő türelmet, kulturált vitakészséget, illetéktelenektől nem befolyásolt bölcsességet a haza és minden magyar ember érdekében.

Dr. Bakos Zoltán