Megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége

Felvonulnak a borrendek Balatonakaliban a szüreti ünnepeken. A borrendek társadalmi szerepe a magyar bor promóciójának erősítése, valamint a borkultúra és a kulturált, egészséget szolgáló borfogyasztás terjesztése. - A kép forrása: balatontipp.hu

Megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége az első alkalommal megrendezett Kárpát-medencei borrendek találkozójával kedden, Balatonfüreden.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. – A kép forrása: kurultaj.hu

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az alábbi szavakkal köszöntötte a megjelenteket: a sikeres bormarketinghez hatékony kommunikációra és szigorú szabályozásra, valamint a magyar bor márkaépítését és a piacra jutás lehetőségeit ésszerűen bővítő nemzetstratégiára van szükség. Gál Péter, az Agrárminisztérium piacszervezési főosztályának vezetője hangsúlyozta: az Agrárminisztérium célja a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtása, jól pozícionált közösségi márkákkal értéknövekedés elérése az exportpiacokon, és az adminisztratív terhek további csökkentése. Kitért rá: a szőlő-bor ágazat több mint negyvenezer embernek nyújt megélhetést Magyarországon. A tavaly megtermelt szőlőből több mint hárommillió hektoliter bor készült, jelentősen több, mint az elmúlt években. A borrendek tagjai mások mellett a térségi borászok, szőlészek, vendéglátó szakemberek és üzletemberek. A több mint negyven önálló civil szerveződés teljesen lefedi a huszonkét anya-országbeli borvidéket – jegyezte meg Gál Péter. – Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere elmondta: a rendezvényen negyvenöt magyarországi és hét határon túli magyar vagy nemzetiségi borrend képviselteti magát. (Forrás: MTI/AM Sajtóiroda)

Dr. Paál Sándor,  Kisgazda Polgári Egyesület, Balatonfüred. – A kép forrása: kpe.hu

Az 1300-as évek elején a Veszprémi Püspökség hozott létre kiterjedt szőlőbirtokokat a Balaton-felvidéken. A következő századokban a királyi, főúri és kisnemesi birtokokhoz tartozó szőlőskertek borai nagy hírnévre tettek szert. Már a középkorban délnémet területekre, az Alpokon túlra is szállították az itt temet, különleges minőségű borokat. A legnagyobb szőlőbirtokai az Esterházy családnak voltak. Szigligeti pincészetük ma borkóstoló vendéglátó-helyként működik. A borvidék 1990-ben vált önállóvá, mai nevét 1999-ben kapta. A táj mediterrán hangulatú. A vulkáni kúpok déli lejtőit borító kiváló minőségű vulkáni tufa alapú talajok hamar átmelegednek. A közeli Bakony pedig megvéd az északról érkező szelektől, viharoktól. A hegyek bazaltja jó hőtartó képességével, míg a közeli Balaton nagy vízfelületével csökkenti a hőingadozást. Mindezen tényezők együtt speciális mediterrán mikroklímát alakítanak ki. Az országban itt kezdődik leghamarabb a tavasz és itt tart legtovább az ősz. Mindez ideális környezet a szőlő- és bortermeléshez. (Dr. Paál Sándor, Kisgazda Polgári Egyesület, Balatonfüred)