Még pár napig „igen”-t mondhat a 30-50% díj-visszatérítésre!

Fotó: Shutterstock

Általában akkor kezdenek nyugtalankodni a gazdák, amikor a környéket már javában bombázzák a jégfelhők. Május elejétől nő a károk lehetősége és a kikelt növények is érzékenyen reagálnak a viharokra.

Egy ilyen helyzetben a gyorsaság a legnagyobb fegyver, így kifizetődő az internetet igénybe venni ahhoz, hogy növeljük a kötési sebességet. Egyszerűen nincs alternatívája az olyan megoldásnak, ami azonnal összefüggéseket mutat meg, kiszámolja a hektárra eső költségeket és a kötését is azonnal lebonyolítja. Éppen ezért egyre több gazda használja az Agrisk internetes felületet, ami szemmel láthatóan az iránytű szerepét kezdi betölteni a növénybiztosítások piacán. A legnagyobb hiba, amit el lehet követni, ha várunk a földalapú támogatási kérelmének beadásával. A kérelmeket mielőbb be kell adni, ami alapján négyzetméter pontosságú területi adatokkal tudjunk biztosítást megkötni. Az elemi kár ugyanis mindenkor ránk szakadhat, tehát célszerű kockázatközösség védelmében mielőbb részesülni. Fontos, hogy a támogatási kérelmében jelölje vagy jelöltesse az igényt, hogy kéri az állami támogatást a növénybiztosításához, így nem esik el körülbelül az éves díj 30-50%-ának megfelelő mértékű automatikus pénzvisszatérítéstől. Ha ezt elmulasztja, nem jár a támogatás, azonban most még június 08-ig – ugyan napi 1% büntető szankciót bekalkulálva – ezt pótolhatja. Akkor se nyugodjon meg feltétlenül, ha Önnek folyamatos szerződése van és már fizetett is, mivel annak a növénynek kell szerepelnie a tavalyi biztosításában, amit az idén is termeszt. Példaként: az elmúlt év biztosításába vont őszi búzája nem szolgáltat fedezetet az idei durum búzára, és akkor sincs biztonságban, ha a jég mellé az idén kiválasztja a vihar vagy egyéb térítést is és azt éppen későn teszi meg. Azt mi sem tudjuk megmondani, hogy kinek mekkora kára lesz az adott évben, arra viszont pontos választ tudunk adni, hogy egy adott káresemény bekövetkeztekor mekkora kártérítést kaphat a termelő 4 biztosítós összehasonlításban. Ehhez érdemes részt venni az Agrisk Partner Kártya programjában, mivel így a gazdálkodó személyre szabott ügyintézés keretében kap egyedi ajánlatot, ami akár a kockázati elemek, térítések, de nem kevésbé a díjszint tekintetében érvényesül. Ne késlekedjen! Ne várjon senkire, mert hivatalosan a biztosítók május 31-én lezárják a kötési lehetőségeket. (Forrás: magro.hu/Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő, bővebb információ: agrisk.hu)

A Polgári Kisgazdák nagyon sokat küzdöttek az elmúlt nyolc esztendőben a három lábon álló agrár-kárenyhítésért. Az ágazati szakminisztérium által szervezett agrár-kárenyhítési alap, valamint az itt ismertetett piaci alapú agrárkár-biztosítások, valamint a rendkívüli káresemények bekövetkezése estén a vissza nem térítendő de minimis és egyéb rendkívüli támogatások csak együtt képesek megvédeni a gazdálkodókat a teljesen kiszámíthatatlan időjárási károktól. Nagy öröm, hogy országosan elindult a talajgenerátoros jégkár-elhárító rendszer. Tudni kell azonban, hogy a természet erőivel szemben ez a jégkár-elhárítás is csak részben tud védeni minket. Ugyanakkor a jégkár-elhárító rendszer nem tud megvédeni senkit sem a viharkároktól, sem a fagykároktól, sem a légköri, illetve talaj-aszályoktól. Minden esetben az adott évben termesztett növénykultúra specifikumaira épülő és államilag is támogatott agrár-kárenyhítő biztosítás megkötése, azaz egy jól működő kockázatközösség a megoldás. Ezt mindenkinek úgy érdemes megoldani, hogy személyesen felkeresi a szakterületet alaposan ismerő biztosítási szakembert, aki az elektronikus felületen pillanatok alatt képes rögzíteni egy termelő adott parcellájára és növénykultúra speciális igényeire szabott agrárkár-enyhítő biztosítását. Nagyon fontos mikro-ökonómiai alaptétel: minél többen kötnek biztosítást, annál nagyobb a kockázatközösség és annál kisebb az egy káreseményre eső kártérítési költség, tehát a biztosítottak körének a kiszélesedése hosszútávon csökkenti a biztosítási díjakat. Könnyű belátni ugyanis, hogy a káresemények egy adott évben csak a természet erőinek a kiszámíthatatlanságától függnek, de a kockázatközösség kiszélesedése mindenképpen fordítottan arányos módon csökkenti az egy káreseményre jutó költséget. (KPE)