Még a december sem a henyélés időszaka a kiskertekben

Fotó Pixabay, Ben_Kerckx

A december ugyan már a tél első hónapja, de még ilyenkor is érdemes elvégezni a kertben a szükséges teendőket, vagy tervezgetni a jövő évet. A fagymentes idő kiválóan alkalmas arra, hogy lemetsszük az elnyílt virágokat és esetleg, ha elkéstünk volna vele, próbálkozzunk meg a tavaszi hagymások ültetésével.

A gyümölcsfák ebben az időszakban nyugalmi állapotban vannak, tápanyag felvételük már szünetel, így tudják átvészelni a téli fagyokat. A frissen kiültetett és egy-két éves csemetéknek viszont segítenünk kell hideg elleni védekezésben. A legérzékenyebb rész a gyökérnyak. A kemény fagyok ellen takarással védhetjük őket. Sok esetben találkozunk a fák törzsének lemeszelésével, ezzel csökkenthetjük a felmelegedés és lehűlés közti hőmérséklet-különbséget, mert e folyamat során károsodhat a sejtszövet. Nappal a mészréteg fehér színe visszaveri a napsugarakat, így nem tud annyira felmelegedni a fa törzse, ami aztán kénytelen visszahűlni, amikor lemegy a nap. Ügyelni kell arra is, hogy a mészréteg ne legyen vaskos, mert az a kártevőknek búvóhelyül szolgálhat – olvastuk az mmgm.blog.hu-n.

Lombhullás után érdemes egy téli permetezést is elvégezni, hogy a kéreg repedéseiben áttelelő kártevők (levéltetvek, atkák, pajzstetvek) életciklusát már idejekorán megszakítsuk, ezzel csökkentve tavaszi elszaporodásukat. Gombás fertőzések ellen a réz és kén tartalmú gombaölő szerek, az állati ellen pedig a paraffinolaj tartalmú szerek használhatók, szélcsendes időben és legalább 8-10 fok körüli hőmérsékleten. A fagyok múltával, tél végén érdemes ezt a permetezést megismételni. A baktériumos, moníliás fertőződések és a kártevők áttelelhetnek a levelekben is. A fertőzött gyümölcsmaradványokat és leveleket semmisítsük meg. Az egészséges faleveleket, a dió leveleinek a kivételével érdemes komposztálni.

Az első fagyok beköszöntével megkezdhetjük a madáretetők kihelyezését, szem előtt tartva, hogy ha egyszer elkezdjük, ne hagyjuk abba, amíg a tartós fagyok meg nem szűnnek. Ez akár április közepéig is eltarthat. Ha a madarak megszokják, számítanak az etetőhelyekre. Az 5-10 gramm tömegű énekesmadarak tartalékai a fagyos időszakban csupán arra elegendőek, hogy átvészeljék az éjszakát. Létfontosságú tehát számukra, hogy a következő napon elég táplálékhoz jussanak. Nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha a megszokott helyükön elfelejtettük feltölteni az etetőt és nem találják a biztosnak vélt táplálékot. Lehetőleg a leghidegebb napokon mindenképpen ellenőrizzük az etetőinket. A legalapvetőbb táplálékok közé a sótlan és pörköletlen olajos magvak, nyers gyümölcsök, bogyók és a sótlan növényi vagy állati zsiradékok tartoznak. Nagyon fontos, hogy feldolgozott sózott, fűszerezett élelmiszerek ne kerüljenek a madáretetőbe, mert ezek akár a madarak pusztulásához is vezethetnek.

Az etetéssel párhuzamosan az itatás is ugyanolyan fontos. A vizet alacsony peremű edényben tudjuk a madarak számára könnyen hozzáférhetővé tenni. Helyezzünk egy nagy követ a közepébe, így nem tud felbillenni a tál.

Forrás: magro.hu