Medve kószál Észak-Magyarországon, veszélyben a turisták

Egy, a Borsod megyében fekvő Rudabánya település határában kószáló barna medve. - A kép forrása: origo.hu

Barnamedvét rögzített egy vadkamera az Aggteleki Nemzeti Parkban. A felvétel még szombaton készült, és az erdészeti szakemberek rögtön közzé is tették, hogy a turisták értesüljenek a fenyegető veszélyről.  A fiatal medvét akkor kapta lencsevégre a kamera többször is, amikor egy vadászati etetőhelyen lakmározott – közölte az Aggteleki Nemzeti Park az intézmény a közösségi oldalán.

Az utóbbi időben egyre többször látni barnamedvét a térségben. Legutóbb 2019-ben egy fának támaszkodó állatot rögzített a nemzeti park kamerája, egy évvel később pedig egy miskolci térfigyelő kamera felvételén volt látható egy utcán sétáló medve, néhány nappal ezelőtt pedig a Bükkalján láttak egy medvét. A legnagyobb figyelmet viszont 2015-ben IWO kapta: ő az a vad, amelyik jeladóval a nyakán jött Magyarországra Lengyelországból.

A barna medve fokozottan védett faj. Szakemberek szerint azért kóborol át rendszeresen Magyarországra egy-egy példány, mert a szlovákiai élőhelyükön egyre többen vannak.

Forrás: napi.hu

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/medve-koszal-aggtelek-kozeleben-veszelyben-a-turistak.771247.html

A medvevédőket jó lenne kiállítani a medvék közelébe, hogy valóban annyira szeretik-e a medvét.

A KPE arra törekeszik, hogy a természetvédelem ne úgy valósuljon meg, hogy a természetkedvelő ember kiszoruljon az erdőkből. Nincs még egy ilyen hatásos testmozgás, amely felfrissíti a testet és a lelket.

Az a kérdés, hogy ki szeret félelemben túrázni. (kpe)