Medián: Csökkent a Fidesz támogatottsága, a CEU-ügyben csak egy kisebbség támogatja a kormányt

Fotó: Shutterstock

A Polgári Kisgazdák a Medián jelenlegi felmérésétől függetlenül – különösen az időközi választások eredménye alapján – megnyugtatónak tartják azt a jelentős támogatást, amit a Fidesz szövetség a társadalom részéről élvez. Szükségesnek tartjuk azonban, hogy a társadalom felé folyamatosan igazoljuk, hogy a szövetség nem kényelmesedett el, tovább dolgozik és kéri a bizalmat. (egy polgári kisgazda)

A Fidesz november-december fordulóján mért 41 százalékos népszerűsége októberhez viszonyítva 4 százalékpontos visszaesést mutat, azonban az év egészét nézve átlagosnak mondható – derül ki a Medián kutatásából, mely a HVG számára készült. A felmérés rámutat: a Fideszhez hasonlóan az MSZP és a DK is nagyjából az éves átlagnak megfelelő népszerűségi mutatóval zárhatja 2018-at, a választani tudó „biztos” szavazók körére szűkítve az MSZP az év második felére gyengült, míg a DK erősödött, és meg is előzte a szocialistákat. Az LMP és a Jobbik ezzel szemben 2018 második felére egyértelmű visszaesést mutat: az LMP-t jelenleg csak a teljes népesség 3 százaléka, ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók mindössze 2 százaléka támogatja, a Jobbik tavasszal még stabilnak látszó 13 százalékos bázisa pedig decemberre 8-9 százalékosra apadt. A teljes népességben és a választani tudó „biztos” szavazók körében a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 2 százalékon áll, a Momentum viszont hármon.

A felmérésből kiderül az is, hogy Orbán Viktor kormányfő 5 százalékpontos népszerűségvesztéssel zárja az évet, a mostani, 47 százalékos kedveltsége pontosan megfelel az utóbbi két-három év átlagának, a legkedveltebb ellenzéki politikus pedig jelenleg is a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely. A Medián kutatása kiemeli, hogy a CEU-ügy igencsak megosztja a lakosságot, a válaszadók abszolút többsége (51 százalék) súlyos hibának tartja az egyetem magyarországi működésének ellehetetlenítését, csak egy kisebbség támogatja a kormányt. HVG