Meddig gyengül a forint?

Fotó: Shutterstock

A szakértők szerint:

A szerdai rekord gyenge árfolyam közeléből képtelen kimozdulni a forint. A 330 forint feletti árfolyam is a láthatáron van.

A Portfolio szerdai összegző cikkében azt írta, a legtöbb elemző és bank már a 330-340 közötti sávba várja a forintot. (Forrás: napi.hu, Szabó Dániel)

A negatív hatások mellett:

Váratlan hatása van a gyenge forintnak

A külföldi turisták 2017-ben 1832 milliárd forintot költöttek a magyar boltokban, ez másfélszerese az öt évvel korábbinak. A forint gyenge napjaiban megugrik a bevásárló-turizmus.

A külföldi turistának egyre jobban megéri magyar boltban vásárolni. Segít nekik ebben persze a gyengébb forint is. A boltosok tapasztalata, hogy a gyenge forint időszakában megnő a bevásárló-turizmus – írja a blokkk.com.

A jelenlegi 325 forint feletti euró árfolyam mellett nagyot ugrott a határ menti boltosok forgalma, főleg a szomszédos szlovák vásárlók járnak át feltűnően nagy számban a boltokba, akár a napi vásárlásért is.

A Magyarországra látogató turisták összes költekezése szépen hízott az elmúlt öt esztendőben, 2013-ban 1264 milliárd forint volt, 2017-ben pedig már 1832 milliárd forint (ebben a szállásköltségtől kezdve minden benne volt), a növekedés közel másfélszeres volt, 568 milliárd forint.

Legtöbbet a szlovákok vásároltak nálunk élelmiszert, különféle iparcikket, 2017-ben több mint 70 milliárd forintért. Az osztrák vásárlók nem sokkal maradtak el ettől, boltos költekezésük értéke megközelítette a 70 milliárd forintot ebben az esztendőben.

(infostart.hu)

A Polgári Kisgazdák ismét azt ajánlják polgártársainknak, hogy az itthon változatlan értékű forintjaikat használják hazai elköltésre. (kpe.hu)