Meddig ér a korrupció az EU-ban?/A Le Monde és a Politico szerint Marc Tarabella és Andrea Cozzolino az a két szocialista politikus akinél az EP elnöke kérvényezte a mentelmi jog felfüggesztését

Fotó: tankonyvtar.hu

Egyre több baloldali képviselő neve merül fel gyanúsítottként az Európai Parlamentben történt katari és marokkói vesztegetési ügyben. Az EP belső forrásai szerint újabb két szocialista politikus kerülhet vád alá, miután a belga ügyészség egy olasz és egy belga szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztését kérte az unió törvényhozó testületétől. Hétfőn korrupció gyanújával felfüggesztették a belga Marc Tarabella, illetve az olasz Andrea Cozzolino képviselői mentelmi jogát.

A belga Marc Tarabella az Arab-félszigetekkel fentartott kapcsolatokért felelős küldöttség alelnöke és az intézmény sportcsoportjának társelnöke volt. A gyanú szerint jelentős hatása lehetett arra, hogy Katar rendezhette a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. Az olasz Andrea Cozzolino pedig a Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős csoport elnöke volt, valamint az EU-n kívüli emberi jogi visszaélésekről állásfoglalást készítő csoport koordinátora.

A belga hatóságok két további európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérik a testülettől, akiket jogsértéssel gyanúsítanak a katari és marokkói vesztegetéssel összefüggő korrupciós botrányban – számolt be a Politico. A lap a nevüket elhallgatását kérő parlamenti forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a szocialisták és demokraták képviselői, Marc Tarabella belga EP-képviselő és Andrea Cozzolino olasz képviselő az ügy újabb szereplői. A belga ügyészség azonban egyelőre nem reagált a portál kérdésére.

Metsola szerint senki sem úszhatja meg

A Politico emlékeztetett, hogy az EP ígéretet tett a korrupció és az illegális lobbitevékenység visszaszorítására. A törvényhozó testület decemberben egy önálló bizottság létrehozásáról döntött, amely párhuzamosan fut majd a Michel Claise belga ügyész által indított nyomozással.

Az EP elnöke, Roberta Metsola pedig azt írta a Twitter-oldalán: „Nem lesz büntetlenség”.

Amint a lap arra rámutatott, az EP elnöke tudatosan választotta meg szavait, amellyel a Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő és asszisztense, Francesco Giorgi által alapított Fight Impunity elnevezésű NGO-szervezetre reagált. (A szervezet neve magyarul Harc a Büntetlenség Ellen – a szerk.)
Giorgi élettársa, a vesztegetési ügy eddigi legnagyobb neve, Eva Kaili EP-alelnök mentelmi jogát automatikusan visszavonták, mivel bűncselekmény elkövetésén érték.
A belga ügyészség a vesztegetési botrány december 9.i kirobbanása után 150 000 euró készpénzt is talált Kaili brüsszeli lakásában. A hatóságok ezután letartóztatták, és készpénzes zsákokat foglaltak le Brüsszelben.

Egyre több szocialista név bukkan fel

A Politico felidézte, hogy az EP a múlt hónapban leváltotta Kailit az alelnöki posztról, és Giorgival, Panzeri volt EP-képviselővel és Niccolò Figà-Talamancával együtt most korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják. De a Parlament hivatalosan is beindítja Tarabella és Cozzolino képviselők mentelmi jogának megvonására irányuló eljárást is a legközelebbi, január 16-i strasbourgi ülés során.

Forrás: politico, hirado.hu