Matteo Salvini új, szuverenista EP-csoport megalakulását jelentette be

Fotó Hirado.hu

Az első találkozó Itáliában még érzékelhetően számos további érdeklődő kivárását, megfontolását váltotta ki. A választók május végén arról is kinyilvánítják álláspontjukat, hogy milyen irányt kívánnak adni a saját politikai pártjaiknak. (kpe.hu)

A Brüsszelt szerinte most uraló bürokraták helyett az identitással bíró nemzetek és népek Európáját hirdette meg Matteo Salvini, az olasz kormánypártok közé tartozó Liga vezetője „az európai szuverenista erők” Milánóban zajló találkozóján tartott sajtókonferenciáján hétfőn. Kijelentette: az Európai Unió maastrichti szerződésének céljai között a nemzeti identitás tisztelete is szerepelt, ezt azonban az európai bürokrácia elárulta. „Európának csak akkor van értelme, ha elismeri az identitást. Ha az Európai Uniót kizárólag a pénzügyi egyengondolkodás irányítja, akkor az eddigi rémálom folytatódik tovább” – fogalmazott Matteo Salvini, aki szerint a Liga és szövetségesei meg akarják menteni Európát, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába. Bejelentette: Milánóban új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, amely a munkát, családot, biztonságot, környezetvédelmet és a fiatalokat helyezi középpontba. A közös értékek közt említette a határok védelmét, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelmet. A szuverenista erők alakuló EP-csoportja a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapja, és eddig legalább tíz párt csatlakozott hozzá. Matteo Salvini megköszönte, hogy az EAPN őt akarja jelölni az Európai Bizottság elnökének, de nem pályázik erre a tisztségre. Az EU-t érintő konkrét politikai döntések közt Salvini megjegyezte: a Liga számára Törökország nem számít Európa részének, és soha nem is lesz az.

Az RTL Klub arról tudósít: Salvini összesen húsz párt részvételére számított, ehelyett a házigazda Északi Ligán kívül csak a német AfD, a Dán Néppárt és a Finnek Pártja képviselői jelentek meg Milánóban. A 24.hu azt írja: újságírói kérdésre válaszolva Matteo Salvini elmondta, reméli, hogy a születendő új európai politikai családhoz az Orbán Viktor vezette Fidesz és a spanyol Santiago Abascal vezette Vox is csatlakozik. „Beszélünk a magyarokkal, spanyolokkal, lengyelekkel, svédekkel (..) az biztos, hogy soha nem fogjuk az EU-t a szocialistákkal közösen kormányozni, a néppártiak pedig döntsenek, hogy továbbra is a szocialistákkal akarnak közösködni, vagy változtatást akarnak, és velünk jönnek” –fogalmazott. MTI, 24.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ