Matteo Salvini: A Conte-kormány elárulta Olaszországot / Szijjártó Péter: Magyarország megvédi határait

A kép forrása: eloben.hu

Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat „az Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában vasárnap. Kijelentette: Giuseppe Conte miniszterelnök „eladta” Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért „Macron és Merkel vállveregetését” érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert „ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott” – hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem „Salvini, hanem 60 millió olasz ellen cselekszik. Olaszország nem alamizsnát kér, hanem jövőt akar adni fiataljainak!” – fogalmazott. Hangoztatta azt is: a baloldal migrációs politikája „rabszolgatartó, rasszista, gyarmatosító”, mivel szerinte emberek százezreit kényszeríti Afrikából Európába, hogy kizsákmányolja őket, ezzel egy időben feláldozza az európai népek nemzeti identitását, kultúráját, történelmét.

Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 vasárnapi adásában. Szijjártó Péter sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte az olasz döntést, amely megnyitja a határokat az illegális bevándorlók előtt, ezzel pedig szavai szerint újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között – tette hozzá. Ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus – hangoztatta a külügyminiszter, hozzáfűzve, „mi ezt visszautasítjuk”. A miniszter azt mondta: az év első hét hónapjában 224 ezer bevándorló érkezett Törökországba, a hivatalos görög tájékoztatás szerint a helyzet pontosan olyan, mint 2015-ben. Európa veszélyben van, az olasz döntés meghívás azoknak, akik meg akarnak indulni Európába, és most meg is fognak indulni – tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: egyetlen világos választóvonal van Európában, az, amely az illegális bevándorlás ellenzői és támogatói között húzódik. Magyarország semmiféle kvótát nem fogad el és mindenáron megvédi határait.

Portugália és Luxemburg is vesz át az Ocean Viking civil hajó fedélzetén Lampedusához érkezett illegális bevándorlókból, előbbi nyolcat, utóbbi kettőt, Olaszország, Németország és Franciaország pedig 24-24-et – jelentette az ANSA olasz hírügynökség római kormányzati forrásokra hivatkozva. Az olasz kormány előzőleg bejelentette, hogy a hajón tartózkodó 82 ember partraszállási engedélyt kapott a szigeten. MTI