Matolcsy szerint az elmúlt 100 év leggyorsabb növekedése vár ránk

Fotó MH, Papajcsik Péter

Meghatározó lesz, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság fertőzéssel szembeni védettségét és ezzel legyőzni a járvány okozta félelmet. Amennyiben az a jövő év első felében megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására számítunk Magyarországon – mondta a Magyar Nemzetnek Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: a felzárkózás ütemének fenntartásához további lépések lesznek szükségesek.

A járvány az elmúlt száz év ötödik legnagyobb visszaesését okozta Magyarországon, ami rövid távon sok sebet ejt, de a gazdaság alapszövetét nem rombolja, mert az immunrendszerünket előzőleg megerősítettük és a válságot jól kezeltük – mondta a Magyar Nemzetnek Matolcsy György. A kormány intézkedései mellett a Magyar Nemzeti Bank az év során precíz időzítéssel mintegy 5800 milliárd forint, azaz a GDP 13 százalékával megegyező forrást juttatott a gazdaságba a pénzügyi rendszer, a vállalatok és a költségvetésen keresztül a családok támogatására, ezzel megelőzve, hogy a gazdasági és egészségügyi válságból pénzügyi válság is kialakuljon – fogalmazott, hozzátéve, hogy a felzárkózás ütemének fenntartásához azonban további lépések lesznek szükségesek, két okból.

  • Egyrészt már a járvány megjelenése előtt is voltak olyan trendek, amelyek előrevetítették a gazdasági növekedés lassulását. Ilyen volt az európai és a vele szoros kapcsolatban lévő hazai feldolgozóipar lassulása vagy a lakáspiaci ciklus áfaemelés miatti kifutása.
  • Másrészt a járványt követően nem az a gazdaság áll helyre, ami előtte volt. Nemcsak válságkezelésre, hanem változásmendzsmentre is szükség van.

Gyorsan alkalmazkodnunk kell a XXI. század új megatrendjeihez, mint a digitalizáció vagy épp a zöldgazdaságra való átállás. A 2019-ben már némi lendületvesztést mutató felzárkózási folyamatainkat újból fel kell gyorsítani, mert csak így lehetünk ismét az új évtized nyertesei – mondta Matolcsy.

SZERINTE MINDEN ESÉLYÜNK MEGVAN, HOGY MAGYARORSZÁG AZ ELMÚLT SZÁZ ÉV EGYIK LEGGYORSABB VÁLSÁG UTÁNI GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSÉT ÉRJE EL.

Ehhez azonban legalább három dolgot teljesíteni kell:

  • Egyrészt a beruházási rátát minden évben 25 százalék felett kell tartani, sőt 2022-től már 27 százalék fölé kell növelni, mert a beruházások képezik a jövő gazdasági növekedésének alapját. Ehhez az állami beruházások növelésére és a lakossági beruházások támogatására egyaránt szükség lesz.
  • Másrészt a válság során megszűnő munkahelyek helyett legalább ugyanannyi, de a korábbiaknál termelékenyebb munkahelyet kell teremteni.
  • Végül el kell kerülni a hitel nélküli kilábalást, mert az szükségszerűen lassú és elnyújtott. Minden beruházni, fejleszteni kívánó vállalkozást és zöldebb, nagyobb otthonra vágyó családot elérhető, olcsó forráshoz kell juttatni.

Matolcsy optimistán tekint a 2021-es évre, de szerinte az egészségügyi szakemberek kezében vagyunk. A meghatározó az lesz, hogy mikorra sikerül elérni a lakosság védettségét és ezzel legyőzni a járvány okozta félelmet. Amennyiben az a jövő év első felében megvalósul, akkor az elmúlt száz év leggyorsabb gazdasági helyreállására számítunk Magyarországon. Fontos azonban, hogy a gyors talpra állásért tennünk is kell. A Magyar Nemzeti Bank készen áll arra, hogy a továbbiakban is minden eszközével támogassa a magyar gazdaság emelkedését – fogalmazott.

Forrás: portfolio.hu