Matolcsy György szerint a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania

Fotó MH, Papajcsik Péter

Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzet Online-on közölt cikkében arról ír, a 2020-as évtized magyar kihívásai között dobogós helyen szerepel a gazdasági felzárkózás folytatása.

Ehhez a hazai megtakarítások, az FDI és az EU források mellett szükség lesz az MNB célzott hitelprogramjaira is.
Ezek akkor nyílhatnak meg újra, ha a jegybank és a kormány együtt legyőzi az inflációt. Ez utóbbihoz pedig a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania. Ezek nélkül tartósan nem győzhető le az infláció, ezért az MNB-mérleg újranyitásának sine qua non feltétele egy termelékenység bővülésre épülő új növekedési pálya beindítása. Kiemeli: a 2013-2019 közötti felzárkózás stratégiája – a foglalkoztatás bővítésére épülő növekedés – a 2020-as években már nem járható, mert a közel 1 millió új munkahely létrehozása a mai politikai és gazdasági modellünkben nem ismételhető meg. Szerinte világosan látnunk kell, hogy csak akkor kerülhetjük el a 1970-es és 1980-as évtizedek kudarcait, ha most a piacgazdasági rendszeren belül váltunk át egy hatékonyabb modellre.

magyarnemzet.hu