Matolcsy György elárulta, mi válthatja le a globális pénzügyi rendszert

Fotó MH, Papajcsik Péter

Minden jegybanknak korlátlan felhatalmazást kellene adni saját digitális valuta kibocsátására, hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár- illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra – véli Matolcsy György jegybankelnök a MNB oldalán megjelent írásában.

Jelenleg a világ központi bankjai többségének nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy digitális jegybankpénzt (CBDC-t) bocsásson ki.

A CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a big data, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is, hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ. Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd – írja a jegybank elnöke.

A CBDC-k nélkül viszont nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet

– zárja sorait Matolcsy György.

Forrás: portfolio.hu