Matolcsy György a jövő fontos lépéseiről adott interjút

Fotó MH, Papajcsik Péter

A zöld pénzügyekről adott interjút Matolcsy György a BC4LS site-nak.

Egyértelműen beléptünk a bizonytalanság korába, amikor minden korábbinál nagyobb hatású változások időszakát éljük. Másképp kell viszonyulnunk egymáshoz és a minket körülvevő világhoz – monta Matolcsy György a BC4LS site-nak.

Hozzátette:

Az emberiséget érő kihívások legfontosabb központi eleme nem más, mint a fenntarthatóság. Az új jövőképeket már csak e fogalom köré érdemes szervezni. Új, fenntartható közgazdaságra van szükség. Ez az új tudományos megközelítés az egyensúlyi növekedés elvére, valamint az életelvre épül, egyesíti a tudás különböző területeit és az emberi közösségek összekapcsolódását.

Korunk gondolati forradalma küldetés-alapú, érzelmeket és érzéseket visz az átalakulásokba, ezzel erősíti és gyorsítja a gondolkodás fordulatait. A jelenleg zajló átalakulás legfőbb forrása szellemi alapra épül: ez pedig a tudás – emeli ki Matolcsy.

Majd hozzáteszi:

A tudás különböző területei a fenntartható közgazdaság elméletében egyesülnek. A tudás, az információ és az adat technológiai forradalma egyesíti a hagyományos közgazdaságot a többi társadalomtudomány, majd a természettudományok, különösen a kvantum-fizika és a biológia világával. Már nincs kőbe vésett, ortodox közgazdaság, csak egy állandóan változó, ezért mindig unortodox közgazdaság.

Mint kiemeli az MNB a világ vezető zöld jegybankjai közé tartozik. A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szinten is az elsők között kezdett el foglalkozni a környezeti fenntarthatóság kérdésével, amit – célzott intézkedések formájában – határozott tettek követtek az elmúlt három évben. 

Ennek érdekében hívta életre 2019-ben az MNB Zöld Programját, amelynek középpontjában a pénzügyi rendszer stabilitását erősítő, valamint a zöld célokat támogatni képes finanszírozási rendszer megteremtése áll. A program egyik lába a 2020. január elsején elindított zöld tőkekövetelmény-kedvezmény program, amelynek keretében a tőkekövetelmény teljesítésének vizsgálata során a bankok az energiahatékonysági feltételeknek megfelelő lakáshitelek folyósításáért cserébe igényelhetnek a jegybanktól kedvezményeket. A Zöld Program másik célja a klímakockázatok lehetséges rövid és hosszú távú feltérképezésének elősegítése. 2021-ben kiadták az évenként egy alkalommal megjelenő Zöld Pénzügyi Jelentés című új kiadványt is.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/penzugy/matolcsy-gyorgy-a-jovo-fontos-lepeseirol-adott-interjut