Matolcsy Debrecenben: eljött a mi időnk!

A kép forrása: civishir.hu.

Eljött Közép-Európa, eljött a V4-országok ideje, ma már ugyanis ezek az államok jelentik az EU gazdaságának motorját – hangsúlyozta Matolcsy György jegybankelnök az 56. Közgazdász Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén, csütörtökön, Debrecenben.

A visegrádi országok gazdasági szerepét méltatva emlékeztetett, hogy az elmúlt években, ebben a térségben a munkanélküliség csökkent, rugalmasság jellemzi a gazdaságpolitika, a monetáris politika, valamint a társadalompolitika területét is. Az Európai Unió dél-európai tagállamai ugyanakkor pont az ellenkező pályát futották be – jegyezte meg. Szavai szerint mindezt figyelembe véve is komoly kihívások állnak a visegrádi országok előtt: megoldást kell találni a demográfiai kihívásokra, a magas hozzáadott értékű termelésre kell ösztönözni a vállalatokat, és a felsőfokú oktatást is fel kell zárkóztatni a nyugati színvonalhoz. A további fejlődéshez pedig elengedhetetlen az észak-déli kereskedelmi integráció megteremtése – mutatott rá Matolcsy György. (Forrás: MTI/civishír.hu. – A címlapkép: Matolcsy György Debrecenben, a Közgazdász Vándorgyűlésen. – A címlapkép forrása: civishir.hu)

A szövegközi képen: Dr. Turi-Kovács Béla a Polgári Kisgazdák országos elnöke, a Magyar Országgyűlés korelnöke, országgyűlési képviselő és Cseresnyés Péter, az innovációért és a gazdasági fejlesztésekért felelős államtitkár. – A kép forrása: KPE)

A Középe-Európai országok, elsősorban a volt Habsburg monarchia királyságai és örökös tartományai évszázadokon keresztül egy államalakulaton belül tartották meg nemzeti életüket. A távolság azonban az egyes országok között és a népek között is mindvégig jelentős maradt, mert súlyos bizalmatlanság terhelte az együttélést. A közös Európai Uniós tagság, az ebből adódó közös érdekek megteremtették a szoros és egyre nagyobb bizalmon alapuló együtt működés feltételeit. Magyarország az elmúlt közel egy évtized alatt szellemi és gyakorlati mozgatója, gyakran kezdeményezője volt a Visegrádi négyek egyre szorosabb együttműködésének. (KPE)