Matolcsy: Az adósság még mindig adósság

Fotó: Shutterstock

Egyetértünk a kormánnyal, a miniszterelnökkel Magyarországnak nem szabad még egyszer eladósodnia. Az a hitel azonban, amit az Uniós országok felvesznek, olyan kedvező, amire korszakonként legfeljebb egyszer-egyszer kerül sor.

Még bizonytalan, hogy a 27-ek közötti legutóbbi megállapodás módosul-e és ha igen, mennyit. Most azonban olyan közös érdekek kell, hogy befolyásolják a döntéshozókat, amelyek az Unió megerősödését, vagy meggyengülését hozhatják. Az első lépés kedvezőnek látszik, mint tudjuk a puding próbája az evés. (TKB)

Bátor és okos cikkében (FT. 2020. július 1.) John Plender tisztázza a helyzetet: a politikusok félretették aggodalmaikat, amikor nem tudtak alternatívát találni a fiskális expanziónak – írta legújabb cikkében Matolcsy György.

A jegybankelnök a novekedes.hu portálon közzétett szerzői cikkében kiemelte: sok politikus a fejlett világban sokkal tartozik a szavazóinak, amiért nem találták meg a helyes utat a következő generációk fenntartható jövőjéhez.

„Rendszeresen kihátrálnak a valódi strukturális reformok bevezetése mögül, amelyek a gazdaságaik hosszútávú fenntarthatóságát szolgálnák. Tudhatják, hogy ez így van és bűntudatuk is lehet. Ez lehet a valódi oka annak, hogy kezelhetetlen költségvetési deficiteket és államadósságokat halmoznak fel” – mutatott rá a jegybankelnök.

 

Forrás: Magyar Hírlap