Mától kinyitják az óvodákat, az alsó tagozatosok pedig mehetnek iskolába

Fotó femina.hu

Hétfőn újabb mérföldkőhöz érkezett Magyarország, hiszen a rendkívül sikeres oltási kampánynak köszönhetően az általános iskolák alsó tagozatában tanulók és az óvodások is visszatérhetnek az intézményekbe. Ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabban történjen a nyitás, az épületeket fertőtlenítették, a pedagógusokat hetekkel ezelőtt előrevették az oltási tervben, illetve ismét kötelező lesz a lázmérés. Elmondjuk, hogy pontosan milyen változások léptek életbe április 19-én.

A legfontosabb tudnivalók:

  • Április 19-én újraindul a személyes oktatás az általános iskolák alsó tagozatában és az óvodákban.
  • A többi évfolyam számára május 10-ig még marad a távoktatás.
  • Továbbra is be kell tartani a járványügyi szabályokat.
  • Az oktatási intézetekben kötelező lesz a lázmérés.
  • Az adott intézmény vezetője engedélyezheti a gyermek távolmaradását szülői kérésre.
  • Aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd.
  • Ingyenesen utazhatnak tömegközlekedéssel az alsó tagozatos diákok.

Minden óvintézkedést megtettek az iskolák és óvodák biztonságos újranyitásához

Április 19-én újraindul a személyes oktatás az általános iskolák alsó tagozatában és az óvodákban, azonban a többi évfolyam számára május 10-ig még digitális tanrendben folytatódik a tanítás. A Magyar Honvédség három hét alatt csaknem száz intézmény – óvodák és általános iskolák – vírusmentesítését hajtotta végre. Ennek során elsősorban alkoholos fertőtlenítőszereket, illetve szükség esetén ózongenerátort használtak.

MINDERRE AZÉRT VOLT SZÜKSÉG, HOGY AZ ÓVODÁSOK, VALAMINT A DIÁKOK TISZTA, FERTŐTLENÍTETT INTÉZMÉNYEKBE TÉRHESSENEK VISSZA. 

Szintén fontos lépés volt, hogy április elsején megkezdődött az óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása. Március 29. éjfélig összesen közel 215 ezer óvodai, iskolai, bölcsődei és szakképzési dolgozó regisztrált oltásra. Közülük 174 ezer fő köznevelési intézmény dolgozója, 29 ezren a szakképzésben, 11 ezren állami vagy önkormányzati, több mint ezren pedig magánbölcsődékben dolgoznak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere április 13-án közösségi oldalán jelezte, hogy a regisztrált pedagógusok közel 89 százaléka már megkapta a koronavírus elleni első oltást, amivel jelentős lépést tett a kormány az iskolák biztonságos újranyitása érdekében.

Az Operatív Törzs múlt csütörtöki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pedig már arról beszélt, hogy 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig. Az intézményeket arra kérte, hogy ne legyenek összevont csoportok az óvodában, inkább törekedjenek a korábbi rend visszaállítására.

AZ ÁLLAMTITKÁR KITÉRT ARRA IS, HOGY AZ ÓVODÁKBAN ÉS AZ ALSÓ TAGOZATON A KORÁBBI PROTOKOLLHOZ TÉRNEK MAJD VISSZA, ÍGY KÖTELEZŐ LESZ A HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS, A FERTŐTLENÍTÉS ÉS A TÁVOLSÁGTARTÁS IS. Maruzsa Zoltán szerint, ha egy szülő nem akarja intézménybe engedni a gyermekét, akkor az intézmény vezetője engedélyezheti a távolmaradást. Az, aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd.

A jelenléti oktatás a szülők munkáját is megkönnyíti

Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a nemzeti konzultációban is az az eredmény született, hogy az iskolákat kell először nyitni. A miniszterelnök hozzátette, hogy természetes ösztön, hogy a szülők legjobban a gyerekeket védik, azonban a bölcsődei és kórházi statisztikák visszaigazolják, hogy helyes lépés a nyitás.

A BALOLDALI ÁLHÍREKKEL SZEMBEN AZ SEM IGAZ, HOGY TÖBB SZÁZ GYEREK LENNE KÓRHÁZBAN, ÉS LÉLEGEZTETŐGÉPEN IS ÖSSZESEN KETTŐ VAN. 

Maruzsa Zoltán korábban elmondta, hogy a jelenléti oktatás azért az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán kezdődik, mert a nyitási folyamattal egyre több szülő tér vissza a munkahelyére, amellyel a jelenleg gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben is nő a gyermekek száma. Várhatóan első körben a korábbi tapasztalatok alapján a gyermekek fele, kétharmada tér vissza az intézményekbe.

Szintén fontos érv volt a nyitás mellett az is, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé, valamint az is, hogy a gyermekek továbbra is kevésbé fogékonyak a vírusra, az adatok alapján az óvodás és alsó tagozatos gyermekeknél még alacsonyabb a fertőzés aránya: alsó tagozaton fele, harmad annyi volt, mint felső tagozaton.

A BKK azt közölte, a járványügyi intézkedésekhez igazodva április 19-től, hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a buszok, villamosok.  AZ ALSÓ TAGOZATOS DIÁKOK SZÁMÁRA PEDIG INGYENES AZ UTAZÁS. 

Fontos megjegyezni azt is, hogy az oltási kampány sikeressége miatt természetesen a fokozatos nyitás felé megy az ország, azonban továbbra is kötelező az arcmaszkok használata, a távolságtartás és a fokozott odafigyelés a személyes higiéniára, ezeken a területeken nem történt változás.

Forrás: origo.hu