Mától kézbesítik a nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést is

Forrás: Pixabay.com

Több tízezer forintnyi pluszra számíthatnak mától a nyugdíjasok.

Mától kezdik kézbesíteni a nyugdíjprémiumot és a nyugdíj-kiegészítést, ami több tízezer forint pluszt jelenthet a nyugdíjasok számára.

Idén rekordösszegű, mintegy 80 ezer forint prémiumot kap minden nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy.

2017 óta immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány. Az idei novemberi nyugdíjjal a törvény bevezetése óta a legmagasabb, a maximális nyugdíjprémiumot fizeti ki az állam minden nyugdíjasnak. A prémium kifizetését a magas gazdasági növekedés teszi lehetővé.

Korábban arról volt szó, hogy nem mindenki kap ugyanakkora összeget nyugdíjprémium címén, de Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős tárca nélküli miniszter október elején bejelentette, hogy 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő is a maximális, 80 ezer forintos összeget fogja megkapni.

Emellett érkezik még az 1,2 százalékos nyugdíjemelés is, ami újabb pluszt jelent az idősek számára.

Idén júniusban már 0,6 százalékkal emelte, most novemberben pedig 1,2 százalékkal emeli meg a nyugdíjakat, az inflációs hatás miatt a kormány.

Ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti a számokat (forrás: hirado.hu)

A kiegészítő emelést visszamenőleg is megkapják az érintettek. Az a nyugdíjas, aki egy középértékű, 130 ezer forintos ellátásban részesül, az 1,2 százalékos kiegészítő emelésnek és a prémiumnak köszönhetően csaknem 100 ezer forinttal többet kap novemberben, mint októberben.

Ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti a számokat (forrás: hirado.hu)

A szocialista kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése is folytatódik,

Orbán Viktor miniszterelnök többször is kifejezte abbéli reményét, hogy jövő februárban már nem csak kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat vissza tudnak adni az időseknek.

Ez utóbbi már a gazdasági eredményeken múlik, de mindenképp biztató, hogy a kormány által kijelölt 5,5 százalékos gazdasági növekedést meg fogja haladni az idei bővülés.

„Még azért küzdenem kell egy kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk” – mondta Orbán Viktor.

Számítások szerint az inflációt követő emelésnek, a prémiumnak és a 13. nyugdíj már visszaépített részletének köszönhetően az év végére 9-10 százalékkal is emelkedhetnek a nyugdíjak az egy évvel korábbi szinthez képest.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán írta, hogy a kifizetésekhez szükséges, összesen mintegy 600 milliárd forintot a költségvetés biztosítja.

Forrás: hirado.hu