Mateusz Morawiecki az EP-ben: Fejezzék be Lengyelország fenyegetését!

programturizmus.hu

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mintegy negyven percig tartó, szenvedélyes beszédben ismertette hazája álláspontját a szuverenitási kérdésben az Európai Parlament keddi ülésén. A konzervatív politikus visszautasította, hogy uniós politikusok zsarolják és fenyegessék Lengyelországot. Többször leszögezte, hogy az ország az Európai Unió tagja akar maradni, de egy olyan integrációban érdekelt, ahol mindenkire ugyanazok a játékszabályok vonatkoznak. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a lengyel alkotmánybíróság döntése nyomán jogállamisági eljárást helyezett kilátásba Varsóval szemben.

– Az Európai Unió a demokrácia elvein alapszik. Éppen emiatt nem maradhatunk csendben, amikor az országunk támadás alatt áll. Ebben a teremben is igazságtalan és pártatlan módon támadják Lengyelországot – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Parlament strasbourgi ülésén. A testület kedd délelőtt a lengyel alkotmánybíróság friss döntéséről, és a lengyel „jogállamisági válságról” rendezett vitát, ahol 

a konzervatív miniszterelnök kemény hangvételű, majdnem negyven perces beszédben utasította vissza a lengyel jogállamiságot ért uniós vádakat. 

Beszédének legelején Morawiecki leszögezte: az uniót válságok sora sújtja, például a migráció vagy az energia területén, így most arra kellene keresni a választ, hogy miképp lehet jobb jövőt teremteni a polgároknak. – Mi nem megyünk sehova. Lengyelország egy erős és bátor Európában érdekelt – fogalmazott Strasbourgban Morawiecki, akinek beszédét a képviselők számos alkalommal tapssal és bekiabálásokkal szakították meg. A kormányfő leszögezte azt is, hogy a lengyel kormány igenis az Európa-barát többséghez tartozik, ám ez nem jelenti, hogy ne lennének aggályai az európai irányváltással kapcsolatban. 

Az emberek nem vakok. Nem tehetünk úgy, mintha nem súlyos kihívások állnának előttünk

– mondta a miniszterelnök az unió vezetésének címezve. Sérelmezte azt is, hogy az EU-ban ma első- és másodrendű tagok vannak, a régi és új tagállamok közötti különbségtétel pedig élesebb mint valaha. A jogállamiság fogalmát boncolgatva többször kijelentette, hogy az EU-ban mindenkire ugyanazoknak a játékszabályoknak kellene vonatkoznia, és mindenkinek be is kellene tartania ezeket. – Erről szól a jogállamiság. Az viszont elfogadhatatlan, hogy egyes tagállamok esetében mindenféle jogi alap nélkül hirdessenek büntetőítéletet – húzta alá, hozzátéve:

A fenyegető hangnemet határozottan visszautasítom! Lengyelország egy büszke ország. Az uniós politikusok nem zsarolhatják Lengyelországot.

Kifejezetten a lengyel alkotmánybíróság döntéséről szólva Morawiecki elmondta, hogy amiatt érkezett Strasbourgba, hogy elmagyarázza a határozatot, mert arról rengeteg álhír terjed az EU-ban. Egyúttal megerősítette a korábbi varsói véleményt, miszerint 

az uniós jognak kizárólag olyan területeken van elsőbbsége, ahol arra a tagállamok felhatalmazást adtak. Lengyelországban az alkotmány – és nem a nemzetközi szerződések – számít a legmagasabb rangú jogi aktusnak.

– Az Európai Unió nem egy állam! – mondta a kormányfő, aki szerint az uniós tagállamok a szerződések urai, ők döntenek a kompetenciák elosztásáról. Beszédében azzal vádolta az uniós intézményeket, hogy lopakodó hatáskörbővítéssel akarnak hatalmat szerezni maguknak.

Ha szuperállamot akarnak, akkor erről miért nem kérdezik meg a szuverén államokat?

– kérdezte, többször kijelentve, hogy Lengyelország igenis teljesíti az uniós szerződésekből eredő kötelezettségeit. Mateusz Morawiecki kitért arra is, hogy tragikusnak tartja, amikor országát demokráciából leckéztetik, és fiatal demokráciának nevezik Lengyelországot. 

Ursula von der Leyen: Vannak eszközök a kezünkben

Az Európai Bizottság elnöke a lengyel miniszterelnök előtt szólalt fel kedden Strasbourgban, és megelőlegezte a vita kemény hangnemét, amikor kijelentette: Varsó az alkotmánybíróság döntésével lényegében az Európai Unió alapjait kérdőjelezte meg. – Vannak eszközök a kezünkben, nem engedhetjük, hogy a közös értékeinket megkérdőjelezzék – mondta, majd felsorolta, hogy kötelezettségszegési eljárások, a hetes cikkely szerinti eljárás, valamint az idén január elsejétől hatályos jogállamisági mechanizmus révén tudnak érvényt szerezni az unió érdeknek. 

A lengyel kormánynak el kell magyaráznia, hogyan akarja védeni az uniós forrásokat, főként ennek az ítéletnek a fényében

– mondta az elnöknő, kijelentve, hogy az alkotmánybírósági határozatot most is elemzik a bizottságban.

Írtunk róla: nem Von der Leyen az első, aki pénzelvonással fenyegeti Varsót. Didier Reynders uniós biztos a minap a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy napokon belül élesítik a jogállamisági mechanizmust a lengyelekkel szemben. Reynders arról is beszélt, hogy a bizottság berkeiben kíváncsian várják Morawiecki strasbourgi szereplését. 

Forrás: Magyar Nemzet, Judi Tamara (MWH Brüsszel)