Mateusz Morawiecki: A NATO-nak konkrét lépéseket kell tennie

vasarnap.hu

A NATO-nak „konkrét lépéseket” kell tennie a Fehérorosz határon kialakult menekültválság megoldásában – fogalmazott Mateusz Morawiecki a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzettel kapcsolatban a Reuters beszámolója szerint.

A lengyel kormányfő kilátásba helyezte, hogy Lengyelország, Lettország és Litvánia a NATO szövetségi szerződésének 4. cikke szerinti konzultációt kezdeményezne. Hozzátette, hogy az EU további, Fehéroroszország elleni szankciók bevezetéséről fog dönteni – beleértve a határ teljes lezárását. Artis Pabriks lett védelmi miniszter vasárnap közölte: előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett Lettország a hétvégén Fehéroroszországgal közös határszakaszának délkeleti részén.

A lett közszolgálati televíziónak nyilatkozva bejelentette, hogy a The Decisive Point (Döntő pillanat) fedőnevű manőveren nagyjából háromezer hivatásos katona és önkéntes vesz részt. „Utasítást adtam hadgyakorlat végrehajtására a latgalei régióban, hogy fehérorosz kollégáink, ha egyáltalán lehet így nevezni őket, tudják, mindez nem véletlenszerűen történik” – fogalmazott. Egyben nem zárta ki az észak-atlanti szerződés 4. cikkelyének alkalmazását. Csehország kiáll Lengyelország mellett, és kész segítséget nyújtani neki a Fehéroroszággal közös határán kialakult migránsválság rendezésében – közölte Jakub Kulhanek cseh külügyminiszter lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval folytatott beszélgetését követően Twitter-oldalán.


Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió által vasárnap sugárzott interjújában kijelentette: Oroszország kész minden lehetséges módon segíteni a migrációs helyzet megoldását a fehéroroszuniós határon, ha bármi is ezen múlik. Az orosz elnök úgy látja, a válságot a nyugati államok okozták, mert maguk alakítottak ki olyan körülményeket, amelyek több százezer embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.


Liz Truss, brit külügyminiszter a The Sunday Telegraph című brit lapnak kijelentette, hogy London a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságban a visegrádi országok mindegyike, köztük Magyarország mellett is kiáll. A tárcavezető szerint Nagy-Britannia nem fordítja el tekintetét és kiáll térségbeli szövetségesei mellett, akik „a szabadság határvidékén élnek”.
A határ őrzésében segítő lengyel rendőrség szóvivője vasárnap reggel közölte, hogy két újabb migránscsoport próbált átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon. Tomasz Krupa, a Podlasiei Vajdaság rendőrségi szóvivője elmondta, hogy határátlépést megelőzően átvágták a határkerítést, fatörzseket dobtak rá, és köveket dobáltak, a kísérletnél jelen volt néhány fehérorosz fegyveres.
Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a lengyel határőrök irányába
dobált kövek kapcsán a Twitteren azt írta: az utóbbi napokban teherautókkal törmeléket és köveket
hordtak fehérorosz építőipari üzemekből a határra.

MTI