Mateusz Morawiecki: a migránsok áthelyezése nem oldja meg a lampedusai helyzetet

Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki arrives for the European Council Summit, at the EU headquarters in Brussels, on June 29, 2023. EU leaders will the EU's continued support to Ukraine, as well as the economy, security and defence, migration and external relations over the two-day summit. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

A migránsok áthelyezése Lampedusa szigetéről nem jelentené a helyzet megoldását, Lengyelország ellenzi, hogy Európába beengedjék az illegálisan érkező bevándorlókat – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában.

Az olasz Lampedusára érkező afrikai fiatal férfiak ezrei nem háborús menekültek, hanem „a német nyitott ajtók politikája által felbuzdított, követelőző és gyakran veszélyes emberek” – írta Morawiecki Facebook-oldalán.

Olaszország déli határán „Európa destabilizálására tett újabb kísérlet” történik – fogalmazott a lengyel kormányfő, és Angela Merkel volt német kancellár migrációs politikája „katasztrofális következményének” nevezte a jelenlegi vészhelyzetet. Morawiecki szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke „konokul nem ismeri fel a brutálisan egyszerű igazságot, hogy Németország és az EB óriási hibát követett el”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Lengyelország „határozottan ellenzi, hogy beengedjék Európába az illegálisan csempészett bevándorlókat”. Úgy látja: a migránsok átirányítása más uniós tagállamokba „nem oldaná meg a katasztrófát”, közben „a brüsszeli elit egyetlen ötlete” éppen a bevándorlók elosztását célozza. Ez viszont olyan, mintha „benzinnel próbálnák tüzet oltani” – közölte Morawiecki, majd leszögezte: Lengyelország nem engedi be az illegális bevándorlókat.

A miniszterelnök bejegyzésben a fő lengyel ellenzéki pártot, a Polgári Platformot is bírálta, amiért az általa irányított kormány 2015-ben beleegyezett az akkori uniós migránselosztási kvótába. A migráció az október 15-i parlamenti választásokat megelőző kampány egyik témája. A választások napján a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezésére népszavazást is tartanak, amelynek egyik kérdése a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztását célzó, a varsói kormány által ellenzett brüsszeli javaslatra vonatkozik.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a PiS elnöke egy szerdán megjelenő interjú vasárnap előzetesen ismertetett részletében az illegális bevándorlók következetes visszatoloncolását jelölte meg a migrációs válság egyetlen hosszútávú megoldási lehetőségeként. Fontosnak nevezte a származási országokban nyújtandó segítségnyújtás „becsületes programjának” kidolgozását is.

https://f01f7401385e20b8298ebf83ea000e88.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Ursula von der Leyen EB-elnök vasárnap látogatott Lampedusára, azt követően pedig együttműködést ígért az európai és olasz hatóságok között a migráció okozta vészhelyzetben, és tízpontos akciótervet ismertetett. Ennek keretében azt is javasolja, hogy az olasz szigetre eljutott embereket – önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében – szállítsák el más uniós tagállamokba.

Forrás: MTI, hirtv.hu

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/mateusz-morawiecki-a-migransok-athelyezese-nem-oldja-meg-a-lampedusai-helyzetet-2573183?utm_source=feed&utm_medium=rss