Második virágkorukat élik az erdei vasutak

Fotó: ipolyerdo.hu

Egykor nélkülözhetetlen szerepük volt a fakitermelésben, ma viszont jobbára csak turistákat szállítanak: Magyarországon tucatnyinál is több, második virágkorát élő erdei vasút működik. Az egyik leglátványosabbat közülük a Somogy Megyei Erdő- és Fagazdaság Zrt. (Sefag) üzemelteti Mesztegnyőn.

Az erdei vasutak első virágkorukat a múlt század elején élték. Megfelelő minőségű utak és teherautók hiányában ugyanis síneken lehetett a leggyorsabban és a legbiztonságosabban árukat mozgatni. A birtokos nemesi családok országszerte építették a keskeny nyomtávú vonalakat, amelyeken a kitermelt faanyagot el tudták szállítani a fűrésztelepekre – tájékoztatott a Sefag. Helyenként száz kilométernél is hosszabb hálózatok jöttek létre. Az évek múlásával és a technikai fejlődéssel a szerepük fokozatosan megváltozott. A kitermelt fát már teherautók és korszerű erőgépek mozgatták, ezért a gyönyörű tájakon kígyózó sínpárok új feladatot kaptak. A napjainkban fennmaradt erdei vasútvonalakat elsősorban idegenforgalmi célból hasznosítják. A második aranykorukat élő kis mozdonyok kirándulókat szállítanak a nehezen megközelíthető erdei terepen. Az ország egyik legszebb erdei vasútja Mesztegnyő környékén közlekedik – közölte a társaság. A festői vonalat közel száz éve a Hunyadi grófok építették: ekkor még gőzmozdonyok vontatták a rönkökkel és a közeli halastavak zsákmányával megrakott kocsikat. Később lóvontatású kocsik is járták a vonalakat, amelyeken idővel a személyszállítás is megkezdődött: a kis erdei falvak és puszták lakosai használták. Ma a vasút kilenc kilométernyi sínpályán kanyarog a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet vadregényes erdei és napfényben csillogó tavak között. A szerelvény háromnegyed óra alatt teszi meg a Mesztegnyő és Felső-lak közötti távolságot, így az utasoknak van idejük kikapcsolódni és élvezni a természet szépségét. A Sefag Zrt. Somogy állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy nyolcvanezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A Sefag. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardos-fát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a Kaposvári Erdők Háza Látogatóközpont. (Forrás: sonline.hu)

Molnár László felszentelt római katolikus diakónus, a Kisgazda Polgári Egyesület Dél-Somogy Megyei Szervezeteinek megbízott ügyvivője: Somogy megye természeti szépségei a Teremtő akaratából páratlan élményt nyújtanak az ide látogató embereknek. Az erdei kisvasutak a környezetett kímélő módon és az erdő életében harmonikusan illeszkedve nyújtanak lehetőséget arra, hogy a kirándulók közvetlen közelről figyelhessék meg a somogyi erdő ezernyi csodáját. Nekünk, Polgári kisgazdáknak rendkívül nagy örömünkre szolgál, hogy a harmadik és előreláthatóan a negyedik Orbán-kormány is fontosnak tartja az egykoron virágzó magyar kisvasúti hálózat felélesztését. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a Földművelésügyi minisztérium és a Sefag Zrt. is nagyon sokat tett az elmúl nyolc esztendőben a somogyi erdők, és azokon belül is az erdei kirándulóközpontok fejlesztéséért. Mindez nagyon fontos eszköz egy természetbarát, és a természet értékeit megőrizni kívánó fiatal generáció felneveléséhez. (KPE)