Másfélmillió magyar számíthat nehéz hetekre

Fotó: pecsma.hu

Elkezdődött a parlagfűszezon. Normális esetben még néhány hét nyugalmuk lett volna az allergiásoknak, de az időjárás kedvezett a gyomnövénynek. Becslések szerint nagyjából másfélmillió allergiás van Magyarországon, sokuknak nehéz hetek következnek.

Orrviszketés, szemviszketés, orrfolyás, könnyezés. Sok mindent nem lehet ellene tenni. Rossz hír az allergiásoknak, hogy a szokásosnál hetekkel korábban kezdődik a parlagfűszezon. Kedvező volt ugyanis az időjárás. Nagyjából másfél millió ember allergiás, de parlagfüvet szinte mindenhol találni, a szakértő szerint sok esetben a nemtörődömség miatt.

„Úgy bolygatták meg a földet, hogy a talajt nem cserélték ki, vagy nem úgy cserélték ki, ahogy kellett volna. Építőipari hulladékot, bontási hulladékot raktak a talajba. Vagy esetleg nem voltak figyelmesek rá akkor, amikor átadták, átvették ezeket a területeket” – sorolta az eseteket Híradónknak Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke.

Akinek van egy kis hajlama az allergiára, az könnyen lehet parlagfűallergiás is. Ráadásul a szakember szerint sokszor más betegségekkel társul, például asztmával. És nem csak fizikai tünetei lehetnek az allergiának.

„Az allergia önmagában is nagyon kellemetlen, de akinek súlyos tünetei vannak, az szorongani kezd, tehát nagyon sok pszichés tényező kapcsolódik hozzá” – erről már Nékám Kristóf beszélt. A Magyar Allergia Szövetség elnöke szerint a parlagfűallergia tüneteinek megszüntetése, vagy enyhítése nem elég ahhoz, hogy valamennyi tünete megszűnhessen a betegnek.

Júliustól egyébként már a hatóságok is büntethetnek, ha valaki nem kaszálja le a parlagfüvet. Adott esetben akár 5 millió forintos büntetést is kiszabhatnak.

(atv.hu)