Másfél millió ember árvízi biztonsága javul a digitális vízgazdálkodási projekt következtében

A Cigádi Tározó volt az első lépés. - A kép forrása: mixonline.hu

A Tisza völgyében mintegy másfélmillió ember árvízi biztonsága javul a most lezárult digitális vízgazdálkodási fejlesztés következtében. A 2,5 milliárd forintos beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam 100 százalékos támogatásával készült el.

A kép forrása: palyazatihirek.eu

A beruházás során a Tisza folyó és hazai vízgyűjtője, valamint az ár-apasztó tározórendszer üzemirányítását fejlesztette a megvalósításra összeállt konzorcium, amelynek tagja volt az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke méltatta a vízügyes szakemberek munkáját, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. – A kép forrása: infostart.hu

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: a digitális vízgazdálkodás első lépése volt ez a projekt, amely a tiszai vízügyi igazgatóságok területén lévő vízgazdálkodási létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos egységes monitoringrendszer fejlesztését, összekapcsolását biztosítja. A Tiszán és mellékfolyóin az év bármely időszakában lehet számítani magas és heves ár-hullámokra, védelmi szisztéma létrehozására volt szükség – hangsúlyozta. Hozzátette: a fejlesztés szükségességét támasztotta alá, hogy a Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős ár-hullámok tetőző – mondta szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meg is haladta az árvízvédelmi töltések koronaszintjét. Az ilyen ár-hullámok biztonságos levezetésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében, illetve korábban megépült árvízcsúcscsökkentő tározók – jegyezte meg. A főigazgató szólt arról, hogy az árvízvédekezés eszköztárának bővülése miatt szükségessé vált az árvízvédekezés gyakorlatának és üzemirányításának a felülvizsgálata. A megvalósult tározók száma, kapacitása, valamint az üzemelési tapasztalatok ma már lehetővé teszik, hogy a mindenkori helyzethez igazodóan a legkedvezőbb ár-apasztást szolgáló üzemvitelt alkalmazzon a vízügyi szolgálat – jelentette ki. 

A Vásárhelyi-terv további lépései. – A kép forrása: aquadocinter.hu

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a Tisza-völgyi vízgazdálkodás, árvízvédekezés és árvízi üzemirányítás alapvető feltétele egy megbízható monitoringrendszer. A fejlesztés révén lényegesen több és pontosabb adat áll rendelkezésre, így pontosabb árvízi előrejelzések készülhetnek – például a várható tetőzés idejéről, magasságáról, a vízhozamról stb. –, és részletesebb információk alapozzák meg az árvízi tározók üzemeltetését. (agroinform.hu)

Fekete Ferenc, a Kisgazda Polgári Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

A Közép-Alföld vízgazdálkodásának fejlesztésére halaszthatatlanul szükség van. A Nagy-Alföld folyói meghatározzák a térségben a talajvíz-szinteket. A talajvíz-szintek közvetlenül hatnak a növénytermesztésre, valamint a takarmány-készleteken keresztül közvetve a gazdasági haszonállattartás eredményére. A Polgári Kisgazdák örömmel üdvözlik a vízügyi fejlesztéseket és tovább szorgalmazzák az ár-apasztó tározók ár-hullámbefogató képességének a bővítését, valamint a Vásárhelyi-terv további fejlesztését. (KPE)