Maruzsa Zoltán: Több mint 84 ezren érettségizhetnek hétfőn / Megjelent a szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgákról szóló határozat

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

Összesen 84 284-en kezdhetik meg jövő hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak – közölte a köznevelési államtitkár szerdán az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Az eredetileg vizsgára jelentkezettek 113 387 fős névsorából hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek, ők előrehozott érettségit tettek volna, 2455-en döntöttek úgy, hogy visszalépnek. Az óvintézkedésekkel kapcsolatban elmondta: valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak, a vizsgák előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet lesz. Kitért rá, hogy központi lázmérés nem lesz, ugyanis azt lázcsillapító bevételével könnyen ki lehet játszani. Jelen állás szerint a külföldről hazatérő érettségizőket és felvételizőket átengedik a határokon, és vizsga előtt nem kell két hetet karanténban tölteniük, hogy később hogyan izolálják őket, arról még nem határoztak.

Kérdéses, hogy mennyire tudják biztonságosan elhelyezni a kollégiumban lakó diákokat az érettségi ideje alatt – nyilatkozta az ATV Híradójának a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor.

MTI, HVG.HU, 444.HU, NEPSZAVA.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ, NÉPSZAVA,

Megjelent a szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgákról szóló határozat

Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára közölte: csak írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek, ezek eredménye alapján állítják majd ki a bizonyítványokat. Az írásbelikre május 25-e és 29-e között kerülhet sor, míg a gyakorlati vizsgákat május 4-e és június 15-e között lehet megtartani.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) úgy gondolja, hogy a szakmai vizsgák felelősségét az iskolákra igyekszik hárítani az ITM. Az érdekképviselet közölte, hogy még a csökkentett létszámú vizsgabizottságokat is az iskoláknak kell felkérniük, az állam kivonul a vizsgabizottságokból és a PSZ szerint kételyeket ébreszt, hogy míg az érettségiről kormány-, a szakmai vizsgákról csak miniszteri szintű döntés született.

MTI, 24.HU