Maruzsa Zoltán: Meg kell védeni a pedagógusokat

Fotó vehir.hu

A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat – közölte a köznevelésért felelős államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben a településen tartott hétfői sajtótájékoztatón. Maruzsa Zoltán úgy értékelt: az eset és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi – fűzte hozzá, arra is kitérve: mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: miniszterelnöki megbízottként javaslatot tesz arra, hogy a kormányzat zéró toleranciát érvényesítsen az iskolai erőszakkal, különösen a tanárokat ért atrocitásokkal szemben.

Az ATV Híradójának tudósítása szerint sajtótájékoztató után olyan romák várták a politikusokat, akiknek a szegregált oktatás miatt kártérítés jár az államtól. A 444.hu arról ír: Horváth László egyikükkel, Farkas Attilánéval visszament az épületbe, majd Csemer Gézával, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökével beszélgettek hármasban. A cikk szerint a roma nő számonkérte a fideszes képviselőt, amiért az ő gyereke nem kapott normális oktatást. A Hír TV kiemeli: a csaknem fél óráig tartó tárgyalás a romák szerint eredménytelenül zárult. A csatorna arról is beszámolt: a gyöngyöspatai művelődési ház előtt a rendőröknek kellett biztosítaniuk a rendet.

A jobbikos Csányi Tamás tegnapi sajtótájékoztatóján politikai és társadalmi egyeztetést sürgetett a romák iskolai szegregációjának megítéléséről.

MTI, ATV – ESTI HÍRADÓ, 444.HU, HIRTV.HU