Maruzsa Zoltán: Ha a járvány indokolja, „mozgatják” az érettségi időpontját

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

Érettségi lesz, a kabinet kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak „mozgatásáról” a szükséges döntést meghozza a kormány – fogalmazott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kormany.hu-n hétfőn közzétett videóban. „Ez egy új adat. Elemezni fogjuk” – reagált egy kormányzati forrás az atv.hu felvetésére, hogy az érettségi vizsgák előtt fut fel a csúcsra a járvány szakemberek szerint, ezért mérlegelik-e az érettségi elhalasztását. Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatóján jelezte: a vírus zárt közösségekben terjed leginkább, ezért az operatív törzs szerint az érettségi megrendezésének a higiéniai előírások megtartása mellett nincs akadálya.

Karácsony Gergely a Facebookon azt írta: „nagyon veszélyesnek tartom, hogy az érettségi időpontját éppen akkorra tűzték ki, amikor a miniszterelnök szerint tetőzik Magyarországon a koronavírus-járvány”. A főpolgármester arra is kitért: utasította a BKK-t, hogy az érettségik tervezett idejére teljes kapacitással működjön a közösségi közlekedés, sőt, tájékozódjanak, hogy hol lehet szükség extra járművek beállítására.

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc a Parlamentben arról beszélt: a kormány több tízezer ember egészségét és életét veszélyezteti az érettségi május elején tervezett megtartásával. Az ATV Híradója szerint a Jobbik a megajánlott jegyet javasolja a vizsga helyett, és az LMP szerint is érdemes lenne az érettségi időpontját későbbre tenni.

A felkészülés hiányos és egyenlőtlen feltételei, valamint a fertőzésveszély miatt bírálja a kormányt a Szülői Hang, amiért május 4-én megtartják az érettségit, és felszólítják a kormányt, hogy tegye nyilvánossá a döntés indoklását.

A Pulzus kutató ezerfős reprezentatív méréséből az derült ki: a megkérdezettek 65 százaléka azt mondta, hogy a járvány tetőpontján nem szabad érettségit tartani, azt el kell halasztani.

Eközben az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös állásfoglalásukban azt követelik, hogy kérjen bocsánatot Maruzsa a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetésétől és tagságától, amiért az érdekképviseletet a Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezettel állította párhuzamba.

MTI, 444.HU, ATV.HU, HVG.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ