Maruzsa Zoltán: Északkeleten gyakoribb az iskolai erőszak

Szomorú tény, hogy Magyarország egyes régiói között jelentős különbségek vannak. Az átlagjövedelmek, az ugyanazért, vagy hasonló munkáért kapott bér aránytalanul nagy különbségeket mutat. Erősíteni kell azt a kormányprogramot, amellyel a régióink közötti különbségeket csökkenteni, hosszabb távon megszűntetni kívánjuk. (kpe)

Az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi – mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában. Közölte azt is, hogy az iskolaőröket a rendőrség toborozza majd, de ez még nem kezdődött el, hiszen az erről szóló törvényt pénteken szavazta meg az Országgyűlés. Amint hatályba lép a jogszabály, kezdődhet a toborzás is, hogy augusztusban elindulhasson az iskolaőrök képzése – fűzte hozzá az államtitkár. Az iskolaőrök nem az intézmények alkalmazásában állnak majd, hanem a rendőrséghez tartoznak, és minden esetben együttműködési megállapodáshoz kötött a munkájuk – jelezte. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy egyházi és magániskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök, de ha később esetleg ezt kérik, akkor ott is lesz mód erre.

A Magyar Nemzet szerint Maruzsa Zoltán a kilenc órai iskolakezdés lehetőségéről is beszélt, jelezve: a jogszabály szerint 7 óra 15 perc előtt nem lehet órát kezdeni. Későbbi kezdésnek viszont nincs akadálya, erre az iskoláknak eddig is volt lehetőségük. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet három BKV-s szakszervezet nevében kiadott közleményében sérelmezte, hogy a városvezetés sem a cégvezetéssel, sem a szakszervezetekkel nem egyeztetett eddig a kilenc órai iskolakezdés kapcsán– számol be az ATV Híradója.

Speciális mobilapplikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, jelentette be Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. A pánikgombbal a tanár az iskolaőrt riaszthatná, ha baj van.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Híradónak azt mondta: szerinte már elindult az iskolaőrök toborzása, a kiképzés pedig augusztusban megkezdődik annak érdekében, hogy az iskolaőrök szeptemberben felkészülten tudják elkezdeni a munkát.

MTI, HIRADO.HU, ATV-ESTI HÍRADÓ, MAGYAR NEMZET