Maruzsa Zoltán: Biztonságos lesz az érettségi lebonyolítása

Zajlik az írásbeli érettségi vizsga. - A kép forrása. hirado.hu

Biztonságos körülmények közepette folyhatnak az írásbeli érettségi vizsgák – nyomatékosította Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában. Az államtitkár hangsúlyozta, a járványügyi szakemberek véleménye szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani a vizsgákat, mint kivárni. Ezzel együtt, ha valaki nem akar május 4-én vizsgát tenni, akkor ősszel is leteheti azt, hiszen teljes körű érettségit szerveznek akkor is – mondta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, hogy akár a vizsga reggelén is meggondolhatja magát a diák, ennek semmilyen szankciója nem lesz.

A Magyar Orvosi Kamara semmilyen járványügyi adatot nem kap az illetékes hatóságoktól és kormányzati szervektől, ezért megbecsülni is nehéz, mekkora az érettségi kockázata, s hogy mit jelent több mint százezer embert adott időpontban, adott helyen kapcsolatba hozni egymással. Ezért 9 pontos javaslatot juttatott el az operatív törzshöz és Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez – közli az mfor.hu.

Hétfőn a parlamentben az LMP-s Hohn Krisztina azt javasolta, hogy mérjék meg a diákok lázát is a belépéskor, és készítsék fel jobban a tanulókat, a tanárokat és az iskolákat a koronavírus-járvány alatti vizsgáztatásra. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára úgy reagált, hogy a kormány a legkiválóbb egészségügyi szakembereket, tudósokat is megkérdezett a vizsgáról, és többek között Olaszországban, Ausztriában és Németországban is megtartják az érettségiket. Hozzátette: biztosítják a maszkokat, kézfertőtlenítőket, és aki akar, ősszel is vizsgázhat.

MTI, MFOR.HU, HVG.HU