Maruzsa Zoltán: A kormány célja az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése / A PSZ nem támogatja az iskolaőrség létrehozását

Fotó vehir.hu

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden az Országgyűlésben expozéjában emlékeztetett, hogy a kormány célja az iskolai erőszak megszüntetése, megelőzése, amihez egy – törvénymódosítást is igénylő – intézkedéscsomagra van szükség. Az előterjesztés legjelentősebb elemének nevezte az iskolaőri rendszer megteremtését. A javaslat elfogadásával az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 köznevelési és szakképzési intézményben. Az iskolaőrök rendszerét jelenleg kizárólag állami intézményekben vezetik be, ahol ezt az intézményvezetők kérik – ismertette. Beszámolt arról is, hogy az iskolaőröknél lőfegyver nem lesz, de szükség esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak.

Az iskolaőrségről szóló parlamenti vitában Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka a családok felelősségét hangsúlyozta, úgy fogalmazott: nem mindegy, hogy milyen közösségből, szocializációs környezetből érkezik az iskolába a diák. Ander Balázs, a Jobbik képviselője elmondta, hogy támogatni tudják, “de nem teljes mellszélességgel” a kormány javaslatát az iskolaőrség kapcsán. Arató Gergely DK-s képviselő tévesnek, felháborítónak, elhibázottnak és károsnak nevezte a javaslatot, elismerve, hogy erőszaknak nincs helye az iskolában és nem jó a helyzet. Szóvá tette, hogy az iskolákba innentől kezdve az iskolaőr lesz a főnök, nem a pedagógus.

„A nyilvánosság szintjén még csendben vannak a pedagógusok. De személyes szinten rokonszenvező üzeneteket kapok”- közölte Horváth László fideszes képviselő a Magyar Demokratának adott interjúban, mikor az újságíró a pedagógus társadalom visszajelzéseiről kérdezte.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem támogatja az iskolaőrség létrehozását. Az érdekvédelmi szervezet közleményben kifejtette, hogy az iskolai agresszió megfékezésére a megelőzést, az ezt segítő szakemberek alkalmazását tartják a leghatékonyabbnak. Szerintük nem állapítható meg a parlament elé benyújtott módosításból, ki és miként dönti majd el, hogy egy iskolában szükséges-e az iskolaőrség alkalmazása.

Az LMP értékelése szerint az iskolaőrség bevezetése nem oldja meg az iskolai erőszak problémáját, a párt rendészeti eszközök helyett oktatási és szociális intézkedéseket sürget – közölte keddi tájékoztatóján KanászNagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára. A Mi Hazánk közleményében arról ír: az iskolaőrség felállítása szükséges, de nem oldja meg az erőszak problémáját. A párt szerint a normákat betartani képtelen gyerekeket ki kell emelni az osztályközösségből, és szegregáltan kell oktatni őket, hogy megvédjék a többségi, tanulni akaró diákokat.

MTI, ATV.HU, MAGYAR DEMOKRATA