Márki-Zay Péter vállalná a miniszterelnök-jelöltséget

Fotó Szamoldki.hu

A Hír TV arról számol be, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ATV-ben a miniszterelnökjelöltséget illetően azt nyilatkozta: esélyes aspiránsnak tartja Karácsony Gergely főpolgármestert is, de ő is beszáll a versenybe. Kiemelte: az előválasztás lehet a siker kulcsa 2022-ben. A politikus az Azonnali.hu-nak arról beszélt: nincsenek miniszterelnöki ambíciói, de akit felkérnek, annak indulnia kell. Legideálisabbnak egy „jobbközép beállítottságú vidéki civil polgármestert” tartana miniszterelnök-jelöltként.

Sneider Tamás volt jobbikos politikus a Facebookon arról értekezett: csak egy ellenzéki jelöltet érdemes indítani

Orbán Viktor kormányfővel szemben. A maga részéről két személyt lát alkalmas miniszterelnök-jelöltnek, Márki-Zay Pétert, valamint Karácsony Gergelyt, akik reményei szerint egy előválasztás során el is vállalják a megmérettetést.

A Párbeszéd társelnökei, Karácsony Gergely és Szabó Tímea a Magyar Narancsban megjelent publicisztikájukban kifejtették: „A 2022-re fókuszáló előválasztásnak a 106 egyéni körzet és a miniszterelnökjelölt kiválasztása mellett szólnia kell a közös lista sorrendjéről is.” Megjegyezték továbbá: „Idejében ki kell dolgozni az online szavazás biztonságos, átlátható és könnyen kezelhető rendszerét. Ez sem megy majd egyik napról a másikra, ezért is kell elindítani az előválasztásról szóló ellenzéki egyeztetéseket már ebben az évben, legkésőbb a nyár végeztével.”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a 168 Órának adott interjúban az ellenzéki pártokat illetően kijelentette: „A hat szereplő valóban sok, főleg úgy, hogy két-két alakulat identitásában is összetartozik: ez az MSZP és a DK, valamint az LMP és a Párbeszéd. Vagyis négy pártból a józan politikai logika alapján lehetne kettő nagyobb és erősebb. (…) A kínálatot nézve tehát hat pártból csinálhatnánk három életképes szereplőt.” PESTISRACOK.HU, HIRTV.HU, MAGYAR NARANCS,168 ÓRA