Márciusi feladatok a házikertben

A kép forrása: ezermester.hu

A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük – akkor megfelelő az időpont, ha virágzik az aranyvessző. A fűmagvetéshez előkészíthetjük a talajt, április végén vetjük majd az apró fűmagokat, mit majd a talaj felszíne alá gereblyézünk. Megtisztítjuk a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól”. Különben a fű rothadásnak indul.

A kép forrása: sokszinuvidek.hu

Csak az első nyírás után végezzük el ezt a munkát, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek, így már nem tudjuk a gereblyével kitépni a fűcsomókat. A virágok és cserjék téli takarását eltávolítjuk, mert már nem várható jelentős fagy. A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni. A gyepen lévő lombmaradékokból komposztot tudunk készíteni, az később kiváló virágföld lesz. A sövények alatt maradjon a lomb, mert az védelmet nyújt a katicabogaraknak. Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz – így erősebb hajtásokat hoznak. Elérkezett az idő, az erkélyen elhelyezett növények, dézsás- és cserepes növények átültetéséhez. Ha nem kell átültetni, akkor 1-2 cm friss földet helyezzünk rá. Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra 2-3 cm vastagon a fák és a bokrok alá, a rózsák talajára és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be gereblyével. A spenót, a zöldborsó, a sárgarépa, a hónapos retek, a hagyma és a petrezselyem már vethető a szabadba. A vetés után elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül ki kell kapálni. Megjelennek az első csigák. Az összegyűjtésük jó és természetes növénykímélő módszer. A talaj-előkészítés során kapával vagy más talajlazítóval lazítani kel a földet, majd a komposztot a felső talajrétegbe kell bedolgozni. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például lestyán, citromfű vagy mezei sóska már szabad-földbe tudjuk ültetni március második felében. A gumós és gyökérnövényeket, így a csicsókát és a tormát is ki lehet már ültetni, és szintén a hónap második felétől a korai burgonya is kiültethető a fagymentes földbe. Elő A kép forrása: kertilap.hu

lehet készíteni a zöldségágyásokat. Fólia alá már ültethető a fejes saláta. Még mindig van lehetőség a gyümölcsfák metszésére. Az újonnan ültetett gyümölcsfáknál végezzük el az alakító metszést. Rákos és fagyott sebeket a keményebb fagyveszély elmúltával ki kell vágni, és szakszerűen le kell fabalzsammal kezelni. A szamócaültetvényt virágzás előtt meg kell tisztítani a beteg levelektől anélkül, hogy a növény szívleveleit megsértenénk. A növények között kézi kerti kapával mindig lazítsuk fel a talajt. Így, amikor esik az eső, a csapadék nem folyik el a felszínen, hanem könnyedén a talajba szivárog. (Forrás: edenkert.hu)