Március 15 Szentendrén

A szentendrei önkormányzat március 15-i városi ünnepségét színesítette egy új ötlet, mellyel képletesen és valóban is összekapcsolták az iskolákat és az ünnepet. 55 méter hosszú zászlókígyóval sétáltak az Offline Centertől az ünnepség színhelyéig, a Fő térig a helyi iskolák diákjai a huszárok és a katonazenekar vezette menettel.

A tavalyi ünnepséghez hasonlóan idén is zászlót osztottak az érdeklődőknek a menet kiindulópontjánál, az Offline Center előtt.

A huszárok és katonazenekar vezette zászlós menet a Fő térre érkezett, ahol a színpadon, a városi megemlékezésen Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott beszédet.

“A mai ünnep szilárd támaszt nyújt abban a hitünkben, hogy mi, magyarok, ez a kicsi, de erős és ősi nép, a furcsa nyelvünkkel, tragédiára hajlamos lelkületünkkel itt voltunk több, mint ezer éve, és itt vagyunk most is Európa közepén erős bástyaként.
Tudjuk, hogy kultúra nélkül gyökértelen a nemzet, elfújja az első szél! Apák és anyák együttes önfeláldozásán alapuló családok nélkül nincsenek egészséges gyermekek! Utódok nélkül nincs jövő, a kultúránk a feledés homályába veszhet! Ellenőrzött és védett határok nélkül nincs ország! Haza nélkül hontalan a nép! A magyar szabadságszerető nép, amely rendre sikerrel küzdött meg szabadságáért, kultúrájáért és az önrendelkezés jogáért, és sok más érdeme mellett ezzel tette a lehető legtöbbet Európáért és az egész emberiségért.”

Városunk polgármestere egy Petőfi gondolattal zárta beszédét: “Európa színpadán mi is játszottunk, s nem volt a miénk a legkisebb szerep”, s hozzátette: “Legyünk tudatában: ma sem kicsi a szerepünk. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Az ünnepségen közreműködött a Szentendre Táncegyüttes, Karácsony János, a Filibili Népdalkör és óvodások, Török Olivér, az MHAA katonazenekara, a váci Miklós-huszárok és szentendrei
„márciusi ifjak”

A Fő téren Kertész József és Papp Kornélia hagyományőrző és kézműves foglalkozásokat vezettek gyerekeknek.

Az ünnepség előtt a Sztaravodai úti Új Köztemetőben, Petzelt József honvéd alezredes sírját
koszorúzták meg, beszédet mondott Énekes Rita igazgató, közreműködött az MHAA katonazenekara.
Délben, a Petőfi-szobornál, a Templomdombon rendezett koszorúzást a Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, beszédet mondott Kun Csaba képviselő. Az ünnepi megemlékezésen az Ezüstfény Együttes működött közre.
Szintén koszorúzás volt a koradélutáni órákban a Deák Ferenc utcai Vasvári szobornál Zakar Ágnes képviselő szervezésében. Szakács Áron történelemtanár mondott beszédet, közreműködtek Dömény Krisztián és tanítványai citerán, valamint az Izbégi Általános Iskola diákjai.

(szentendre.hu, Fotók: Paraszkay György, Sosity Irén)