Maradunk, vagy megyünk?/Orbán Viktor: A magyar kormány nem támogathatja Manfred Webert; az uniós csúcsjelöltek alkalmatlanok az EB vezetésére

Fotó: Orbán Viktor facebook oldala

A kormánypárti sajtó egyik „megmondóembere” korábban már megírta, hogy szerinte mit kell tennie a Fidesz-KDNP-nek, úgy vélte, hogy lépjünk ki az Európai Néppártból. Akkor a Miniszterelnök röviden nyilatkozott, mindenkit hidegvérre szólított fel. Az elmúlt hetek minket arról győztek meg, hogy a Fidesz-KDNP, a Miniszterelnök egy igazi szempontot vett figyelembe: mi a magyar érdek.

Manfred Weber nincs a magyar érdekek között, a végső döntést tehát aligha a személye jelenti. (TKB)

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten az osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, Heinz-Christian Strachéval tartott közös sajtótájékoztatón a néppárti Manfred Weber jelöltségét firtató kérdésre úgy válaszolt: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy ő „köszöni szépen”, nem tart igényt a magyarok szavazataira. Manfred Weber szavait a kormányfő egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte. Arról is szólt: a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelölt politikusok alkalmatlanok a testület vezetésére. Arra számítok, hogy egy bonyolult tárgyalássorozat előzi majd meg a leendő elnök megválasztását – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: „keressük a megfelelő jelöltet”. Szavai szerint jelenleg ugyan a bevándorláspárti politikai erők, ahová a baloldalt és az EPP nagyobbik részét sorolta, erős pozíciókkal rendelkeznek, de a bevándorlásellenesek megerősödése kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni. A kormányfő kiemelte: a Fidesz nem tudja elképzelni a helyét egy olyan EPP-ben, amelyben a bevándorláspárti erők vannak többségben, „ezért is kellett felfüggesztenünk a tagsági jogainkat, hogy megvárjuk, a választás után merre fordul a néppárt”.

Heinz-Christian Strache is meggyőződését fejezte ki, hogy az EP-választások után a „hazafias” pártok erősödni fognak, első ízben „hazafias” európai frakció is létrejöhet, és akár többséget alkothat. Ezért az Európai Néppártnak felül kellene vizsgálnia a saját kirekesztő politikáját a „hazafias” pártokkal szemben – fűzte hozzá az osztrák politikus.

Előzőleg Orbán Viktor a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban a Fidesz néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak. A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak, ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket – húzta alá a politikus, rámutatva: a kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük. „Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának” – fogalmazott.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból (EPP) – derül ki a politikus hétfő esti nyilatkozatából. „Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t” – fogalmazott a magyar kormányfőről Kramp-Karrenbauer, aki szerint a néppárt megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a magyar miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik az EPP-től. „Sajnos ez várható volt” – jelentette ki a CSU elnöke, Markus Söder a Münchner Merkur című lapnak. Hozzátette: „aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az teljesen egyértelmű üzenetet küld. Ezzel pedig Orbán az Európai Néppárt döntése elé megy.” MTI, HVG.HU, ATV.HU, 2019.05.06., NÉPSZAVA