Maradjunk együtt! – Házasság hete 2022

vasarnap.hu

Újra eltelt egy – sok szempontból nehéz – esztendő, és megint a házasság hete rendezvényei zajlanak, hazánkban immár 15. alkalommal.

A szervezés érdekében a keresztény egyházak és a civil szervezetek fogtak össze. Célként fogalmazták meg, hogy felhívják a figyelmet a házasság, a család  értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtsanak a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

A Polgári Kisgazdák hármas jelszava

Isten, Haza, Család

mindig, és az élet legkülönbözőbb területein visszaköszön!

Az idei rendezvény jelmondata:

Maradjunk együtt!

A fővédnöki tisztséget Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta.

A programokra országszerte  február 13-tól 20-ig került, kerül sor.

Ma, amikor annyi nemtelen támadás éri / belföldről, külföldről egyaránt / a családot, a férfi-nő kapcsolatát, a gyermekeket, talán nagyobb szükség van erre  az egy  hétre, mint bármikor.

Kormányzati intézkedések sorozata erősíti immár 12 éve a család és a házasság intézményét A házasságkötések növekvő száma – 2010-hez képest duplájára nőtt az esküdők száma!- remélhetőleg azt  jelzi, hogy sikerrel! A válások száma ugyanakkor hat évtizedes mélyponton van!

A korábbi évektől eltérően idén nincs felkért egyetlen házaspár, hanem az összes eddigi házaspár csatlakozott a rendezvényhez.

Az idei  eszme: tudjunk megbocsátani, legyen naponkénti a szeretet kifejeződése, maradjunk együtt, mert nem csak  megkötni kell a házasságot, hanem azt fenn is kell tartani!

A Polgári Kisgazdák lélekben és tevőlegesen is a Házasság hetének támogatói most is, a jövőben is,mert a természetes házasságnak nincs alternatívája!

Ha a házasságra gondolunk, nem feledkezhetünk meg a gyermekekről sem! A tartós, jó házasság az ott felnövő gyermekek életét örökre megalapozza. Amikor hamarosan, április harmadikán a gyermekekkel kapcsolatos népszavazáson leadjuk szavazatainkat, mindezekre is  gondolnunk kell!

Még egy megjegyzés, mert néha nem árt jogászkodni: 1966-ban / de más világ volt még akkor! / fogadták el az ENSZ azon  dokumentumát, melynek címe: a Polgári és Politikai  Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya. Ennek 23. cikkelye kimondja, hogy a  család a társadalom természetes és  alapvető egysége, és joga van a  táradalom és  az állam védelmére. Kimondja azt is, hogy a házasságkötésre alkalmas életkorban lévő férfiak és nők  házasságkötési és családalapítási jogát el kell ismerni! / Társadalmi nemről, genderörökségről nincs szó…/

Vajon   mai liberális eszmék  hirdetői ismerik-e ezt az egyezményt, melyet természetesen Magyarország is elfogadott…

Ami az idei évben igen kellemesen meglepett : a média már hetekkel a Házasság hete megkezdése előtt sokszor és  tartalmas, bő terjedelemben foglalkozott a témával, talán egyre többen ráéreznek  a házasság intézményének fontosságára!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő