Marad a magyar gazdákat védő EU-s ukrán gabonakorlátozás? Megkérdeztük az Európai Bizottságot!

Korszerű gabonatisztító üzem. (A kép illusztráció). A kép forrása: tegavill.hu
A kép forrása: tegavill.hu

Közeleg az intézkedés lejártának határideje, ám a magyar kormány semmiképp sem enged az ügyben. Bár a románok „kiugrottak”, a lengyelek kitartanak. Brüsszel meg lebegtet.

Nagy István agrárminiszter legutóbb a Tranziton erősítette meg: ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg egyes ukrán gabonatermékek szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát, akkor a belső piac, illetve a magyar gazdák védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy, vagyis a búza, a kukorica, a repce és a napraforgómag, hanem mind a 24 korábbi gabonatermékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat.

Az uniós hosszabbítást egyébként a magyar kormány hivatalosan is kezdeményezte, erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt a legutóbbi Kormányinfón.

Ezúttal a lengyelek nálunk is harciasabbak

Ezzel az állásponttal ugyanakkor nem vagyunk egyedül, a hosszabbítás egyik nagy követelője a háború megítélése kapcsán korántsem velünk egy húron pendülő Lengyelország, ám ott van még a táborban Szlovákia és Bulgária is. Románia már „kiugrott”

– ahogy arra a kancelláriaminiszter is utalt korábban. A lengyelek azonban hajthatatlanok, Robert Telus augusztus 25-én erősítette meg, támogatják a behozatali tilalom meghosszabbítását legalább az év végéig, s ha erre Brüsszel nem kerít sort, úgy az egyes ország saját korlátozásokat vezethetnek be.

De hogy mi is a probléma az ukrán gabonaexporttal?

„Az Ukrajna felől az Unióba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import leszorítja a termelői árakat is a magas inputköltségek ellenére, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény termelő országaiban. E negatív folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat, és megfelelő uniós intézkedéseket hozni” – vázolta a helyzetet még az év elején Nagy István. Akkor jött létre a közös fellépés az említett országok részéről. A tárcavezető kiemelte: tiszteletben tartják az ukrán gabona világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket, de kötelességük a hazai és európai gazdák érdekeit védve megőrizni az EU belső piaci egyensúlyát. about:blank Az Európai Bizottság teljes közönye miatt az uniós tagállamok sorban saját hatáskörben, importtilalommal kezelik az olcsó és katasztrofális minőségű ukrán gabona által okozott óriási károkat. Írásunkban összefoglaljuk az ide vezető utat.

Az Európai Bizottság végül nyitott volt az érintett tagállamok panaszaira, támogatta a behozatali korlátozást, egyúttal kompenzációt helyezett kilátásba Ukrajna számára. Egyszer hosszabbítás is történt, a jelenleg érvényes határidő pedig szeptember közepe. Zelenszkij ukrán elnök természetesen hevesen ellenzi a tilalmat, a korlátozás feloldását követeli.

Jelen állás szerint úgy néz ki, sikerrel, már ami a bizottsági döntést illeti. Mivel közeleg a határidő, megkerestük az EB-t, mi az aktuális álláspont ezzel kapcsolatban, mikor várható döntés.

A testület részéről a bizottsági szóvivők e heti tájékoztatását továbbították a Mandiner részére. Ebből kiderül, hogy valójában nem tilalomról van szó, hiszen az ukrán gabona folyamatosan eljuttatható az Európai Unió területén, csupán négy termék esetében az érintett, öt szomszédos országban nem értékesíthető.

Aláhúzták: ideiglenes intézkedésről van szó, amivel kapcsolatban létrejött egy koordinációs platform, ami immár hétszer összeült egyeztetni.Nem változtak az álláspontok az agrárminiszterek találkozóján.

A Bizottság szerint a legfontosabb az EU számára az, hogy minél könnyebben tudjon Ukrajna exportálni, folytathassa a kereskedelmet a világgal, fenntartva ezzel a globális élelmiszerbiztonságot, mindenekelőtt azonban az, hogy „kifejezzük teljes támogatásunkat és szolidaritásunkat” Ukrajnával.

Ami a korlátozás meghosszabbítására vonatkozó konkrét kérdést illeti, a bizottsági szóvivő szerint egyelőre nincs itt a spekuláció ideje, ám a megelőző intézkedéseket szeptember 15-ig szeretnék kivezetni. Ugyanakkor az egyeztetések is folytatódnak az érintett tagállamokkal. 

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/belfold/2023/08/marad-a-magyar-gazdakat-vedo-eu-s-ukran-gabonakorlatozas-megkerdeztuk-az-europai-bizottsagot