Már új maszkviselési részletszabályok jönnek

Fotó ECHO, A nemzet hangja

Ma újabb részletszabályok jönnek a maszkviselési kötelezettségről azok után, hogy szombat óta az általános kötelezettséget eltörölte a kormány – hangzott el a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs 4. ülését követő sajtótájékoztatón.

Érdemi dolgokról tudtunk döntést hozni, amiket vagy felterjesztünk a kormánynak, vagy meg is jelennek a közlönyben – kezdte Novák Katalin. Minden ülésen, így most is a járványügyről hallgattunk meg egy tájékoztatást. Mivel Magyarország elérte az 5,5 millió első oltottat, ezért a járványügyi korlátozások jelentős részét megszüntettük – emlékeztetett. Ennek köszönhetően szinte már sehol sem kötelező a maszk – emelte ki. A múlt heti döntések szerint az egészségügyi és szociális intézményekre vonatkozó maszkhasználati szabályokat a felelős miniszter határozza majd meg.

A napokban várhatóan meg is jelennek az ezzel kapcsolatos szabályok. Ezek lényege, hogy főszabály szerint a látogatóknak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszk viselése, a szociális intézményekben pedig a védettnek nem minősülő személyeknek kell majd maszkot hordaniuk

– részletezte.

“Az ott dolgozóknak, ahol találkoznak látogatókkal, kell hordani maszkot, de a munkavégzés területén, például a pihenő helyiségekben nem kell maszkot használni” – tette hozzá.

Az általános szabályokról itt írtunk korábban:

Arról is beszélt, hogy általánosságban most már fellélegezhetünk, szerinte a harmadik hullám lecsengését követő szakaszban vagyunk. Azt is megjegyezte, hogy mindenki fontolja meg, hogy felveszi-e az oltást, aki eddig még nem tette. Más, új körülmény nincs a járványhelyzetben – mondta.

Ezt követően a politikus arról számolt be, hogy négy konkrét intézkedésről döntöttek, a javaslatokat a kormány elé terjesztették.

  • Turán, Tarpán, Komlón és Edelényben fejlesztenek sportlétesítményt a közösségi élet újraindítása érdekében. Ezek részben közösségi központhoz kapcsolódó beruházások – folytatta.
  • A tao-keret visszaállítását javasoltuk a kormánynak (100 milliárd forintról 125 milliárd forintra emelik), a kormány támogatta ezt a lépést és az erről szóló döntés ma meg is jelenik.
  • Az elvitelre és házhozszállításra vonatkozó kedvezményes áfakulcs július végéig él. Ez már korábban ismert rendelet volt – emlékeztetett.
  • Arról döntött az operatív törzs, hogy – mivel a kormány támogatja ezt – az idei évben a fővárosiaknak az egészségügyi alapellátás és járóbeteg szakellátás megerősítése érdekében 10 milliárd forint plusz forrást juttat. Ez szinte minden budapesti kerületet érint.

Ezek már jól megtervezett projektek, ehhez adja most a plusz pénzt a kormány – részletezte.

Forrás: portfolio.hu