Már pár ezresből is táborozhat a gyerek

Fotó: Katona Dávid

Nem tudja kire bízni a gyereket nyáron, de drága táborokra nincs pénze? Egész olcsón is megoldható a hasznos szabadidős elfoglaltság.

Ez az év rekordnak számít, ugyanis több mint 200 ezer gyereknek van hely 1100 táborturnusban idehaza. Ha pár dolgot szem előtt tart, olcsón és biztonságosan élvezheti a nyarat a szeme fénye.

Háromlábú szék

A nyári szünet 11 hét, természetes, hogy a szülők nem tudják megoldani a folyamatos felügyeletet, ezért jó megoldás a tábor.

– A táborozás olyan, mint egy háromlábú szék: egyrészt a táborokban biztonságban tudhatjuk a gyerekünket, megfelelő, minőségi felügyelet mellett, másrészt a csemeténk jól szórakozik, vidáman tölti el a hetet. A harmadik láb – és hosszú távon az egyik legkomolyabb érv –, hogy a táborok segítenek a gyerek szocializációjában is – mondta Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu vezetője.

Sok esetben a szülők sokkal jobban izgulnak a gyerekekért, hogy mi lesz velük a táborban, mint maguk a srácok. Egy jó tanács: ne telefonálgassunk folyton, kiszakítva a gyereket a „tábori valóságból”!

Kössön szerződést!

Szerencsére nem csak a szülőknek fontos a biztonság, így az egyik legnagyobb gyermektábor-összehasonlító weboldal félszáz táborszervezővel közösen létrehozta a „Táboros szakmai minimumprogramot”. Ez útmutatást nyújt a szülőknek és a táboroztatóknak is, hogy mi az, aminek mindenképp meg kell felelni a helyeknek.

Az első és legfontosabb, hogy minden esetben kössünk valamilyen szerződést – ami lehet akár jelentkezési lap is –, amelyben feltüntetik, hogy pontosan mit kapunk a pénzünkért, és mit vállal a táborszervező. A befizetett pénz után mindig bizonylatot kell kapniuk a szülőknek.

Nagy a szórás

Az sem törvényszerű, hogy több tízezer forintot kell kiadnunk, ha a gyerek táborba megy.

– A kínálat nagy: egyhetes táborért fizethetünk 8000 forintot, de akár negyedmilliót is – mondta a Borsnak Tóth Béla. Érdemes alaposan körbenézni a közvetlen lakókörnyezetünkben is, ugyanis rengeteg szervezet kínál ingyenes gyerekfelügyeletet. S ahogy azt már korábban a Bors megírta, akár SZÉP-kártyával is állhatjuk a gyerek nyaralását, ami rengeteg családnak jelenthet könnyebbséget. Ám erről mindig érdeklődjünk előre a tábor szervezőinél!

Ám erről mindig érdeklődjünk előre a tábor szervezőinél! Érdemes sietni, mivel a legjobb ár-érték arányú táborok nagyon gyorsan betelnek.

Napközis is van

Vannak önkormányzatok is, amelyek külön figyelnek a diákok nyári elhelyezésére. Ezek általában napközis táborokat szerveznek, tehát a szülők a munka után haza kell, hogy vigyék a gyerekeket. Ezeknek a táboroknak a térítési díja a pár ezertől egészen 25-30 ezer forintig terjed. Az illetékes önkormányzatnál tudunk érdeklődni a táborok részleteiről.

Ingyentábor végzősőknek

Az érettségi éve előtt álló fiataloknak nyújtanak ingyenes segítséget Baján július 17-től. Online bármikor jelentkezhetnek a nebulók.

(borsonline.hu, Zs.V.)