Már Németországban is vita pattant ki a szankciók hatékonyságáról

Fotó: Husztra-Szampiás György

Az Oroszország elleni szankciókat egyre többen bírálják több uniós tagállamban, köztük Németországban is. Egy tekintélyes német gazdaságkutató ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a szankciókról nem lehet lemondani. Ennek pedig nem csupán ekölcsi, hanem gazdasági okai is vannak.

Pontosan fél évvel az Ukrajna elleni háború megindítása után óvott az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók hatályon kívül helyezésétől a berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (IW) igazgatója

„A szankciók helyesek, mert a Nyugat ezzel bizonyítja szolidaritását Ukrajnával” – hangsúlyozta Michael Hüther.

A több német lap által ismertetett nyilatkozatban az igazgató hangsúlyozta, hogy Németország ezeket az intézkedéseket transzatlanti partnereivel közösen határozta el, és ezzel a szolidaritással nem hagyhat fel.

Elutasította azt a felvetést, hogy helyezzék üzembe az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket.

Az Oroszországot és Németországot Balti-tenger alatt összekötő, múlt évben elkészült vezeték működtetését a háború megindítása miatt függesztette fel a kormány. Az igazgató úgy ítélte meg, hogy az Északi Áramlat-2 vezetékről folyó vita „látszatvita”, és szerinte semmi nem változna, ha a vezeték működne.

„Vlagyimir Putyin akkor is találna ürügyet arra, hogy a vezetéket le-, majd ismét visszakapcsolja” – jelentette ki.

Az elmúlt napokban a súlyos energiaellátási válság kapcsán Gerhard Schröder egykori kancellár, majd Wolfgang Kubicki, a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP alelnöke is sürgette a vezeték üzembe helyezését.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2022/08/25/mar-nemetorszagban-is-vita-pattant-ki-a-szankciok-hatekonysagarol