Már nem álom: nagyteljesítményű belsőégésű motort hajt a hidrogén

Fotó Gulyás Péter (Origo)
Fotó Gulyás Péter (Origo)

Egy új technológia lehetővé teszi, hogy a hidrogén közvetlenül a hengerekbe fecskendezve fejtsen ki, az eddig ismertnél nagyobb hatást. Az áttörés rámutat, hogy a hétköznapi meghajtásokkal rokon megoldás kombinálható tiszta energiaforrással, ami így nagy teljesítményre képes és tömegcikké válhat.

https://1fe1cfa309d460afdca78e3d52077073.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A világ a karbonsemlegesség elérése érdekében a zöld üzemanyagokra való áttérésre törekszik, és a hidrogén támogatása az egyik legjobb stratégia a cél elérése érdekében. Dél-koreai kutatók most meg is alkottak egy új alternatívát a gépkocsik hidrogénmotorjára. Ebben a formában minden korábbinál életképesebbnek tűnik az elképzelés, hogy a hidrogén meghajtású személyautók tömeggyártásba kerüljenek.

A Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM) a Hyundai-Kia Motor Company-val (HMC) közös Zéró Karbon Motorkutatási Laboratóriumban fejlesztette ki az új hajtásláncot, ami egy kétliteres, közvetlen befecskendezéses motor, és teljes egészében hidrogén üzemanyaggal működik. A tudósok állítása szerint „egy olyan gazdaságos technológia született, ami segíthet a járművek fő energiaforrásaként használt fosszilis üzemanyagok szénmentes hidrogénüzemanyagokkal történő helyettesítésében”.

Young Choi, a KIMM mobilitási energiakutatási részlegének vezető kutatója és csapata a ScienceDirect folyóiratban publikálta az eredményeket. A tanulmány alapvetése az, hogy az ismert belsőégésű, de hidrogén üzemanyagot használó, ún. portbefecskendezéses motorok nem elég hatékonyak. A levegővel való keverés után égetik el a hidrogént, ami a henger helyett egy szívónyíláson keresztül jut a rendszerbe. Ennek a felépítésnek hála tiszta üzemű motorról beszélhetünk, viszont az égéstérbe jutó levegő mennyisége lecsökken az égéstérben gázhalmazállapotban jelen lévő hidrogén által elfoglalt hely miatt. Innen az alacsonyabb üzemanyag-hatékonyság és a rosszabb motorteljesítmény.

A probléma orvoslására a kutatók nagynyomású hidrogént fecskendeztek, közvetlenül az égéstérbe. „Ez a módszer olyan előkeveréses égést alkalmaz, ami ultrakönnyű égést tesz lehetővé, és nagy előnye, hogy nincs szivattyúzásból eredő veszteség, hiszen a teljesítményt a befecskendezett üzemanyag mennyisége szabályozza – a beszívott levegő fojtása nélkül” – magyarázza a tanulmány. A leírás szerint a szívócsőben ráadásul nincs hidrogéngáz, így nem fordulhat elő visszagyulladás, ami a hidrogénüzemű motoroknál gyakori tulajdonság. További előny, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten történő égés alacsony nitrogén-oxid-kibocsátást és jó termikus hatásfokot eredményez.

A csapat szerint az újonnan kifejlesztett hidrogénmotorral a benzinmotorokhoz képest 98 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid emisszió és 90 százalékkal a finompor-kibocsátás. Ez az eredmény teljes mértékben megfelel az Európai Unió nulla károsanyag-kibocsátású autókra vonatkozó előírásainak.

A csapat célja az, hogy a motort széleskörű tesztelésnek vesse alá, és hosszú távon is ellenőrizze a tartósságát. Azt is fel fogják tárni, hogy a technológia személygépkocsik, haszongépjárművek és villamosenergia-termelő erőművek számára egyaránt kifejleszthető-e.

Forrás: üzletem.hu

https://uzletem.hu/mobilitas/mar-nem-alom-nagyteljesitmenyu-belsoegesu-motort-hajt-a-hidrogen/rsslink/rss2