Már megint választási év következik. Hír TV: Elindult az ellenzéki előválasztás

Fotó europa.eu
A Polgári Kisgazdák már bejelentették korábban, hogy megkezdték a felkészülést a 2019. évben esedékes Uniós parlamenti választásra és a hazai önkormányzati megméretésre.

A Fidesz bejelentette, hogy kik azok, akiket indítani kíván az Uniós választáson, a Fidesz választmány erről már döntött is. A Polgári Kisgazdák a korábbi választásokhoz hasonlóan a Fidesz-Szövetség jelöltjeit támogatják és a megválasztott képviselőktől azt várják el, hogy igyekezzenek folytatni a magyar vidékért, mezőgazdaságért az elődeik által megkezdett munkát. Eddig is nagy figyelemmel kísértük Uniós képviselőink tevékenységét, most ez az új nevek esetében még inkább így lesz. Mintának tudjuk ajánlani azt, ahogyan például Erdős Norbert folyamatosan tartotta a kapcsolatot vidéki, így kisgazda választóival.

Az alább következő és idézett írásokból kiderül, hogy az ellenzék is megkezdte mind az uniós, mind az önkormányzati választásra a felkészülést. Az majd a választáson dől el, hogy az, amit hallunk, az elefánt dübörgése, vagy a kisegér próbálkozása. (kpe)

Hétfőn elindult az ellenzéki pártok által meghirdetett előválasztás, amelynek célja, hogy megtalálják a Tarlós Istvánnal szemben esélyes főpolgármester-jelöltet – számol be a Hír TV. A csatorna ismerteti: az első fordulóban a szocialista Horváth Csaba csap össze a Párbeszéd társelnökével, Karácsony Gergellyel. „Akkor döntöttem el, hogy indulok, amikor sikerült megállapodni egy olyan politikai menetrendről, ami biztosítja azt, hogy az önkormányzati választásra egy, a budapestiek által kiválasztott érdemi kihívója legyen Tarlós Istvánnak” – fejtette ki a hvg.hu-nak adott interjújában Karácsony Gergely, Zugló első embere a főpolgármester-jelöltsége kapcsán. A kétlépcsős előválasztásról szólva kiemelte: ez valódi versenyt fog a jelöltek között hozni. „Világos, átlátható, demokratikus folyamat ez, a technikai részleteket pedig időben kidolgozzuk” – mutatott rá. A programját illetően megjegyezte: az csak a kampány végére készül majd el. Annak kapcsán, hogy a független főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert „elvitte” a Sétáló Budapest szlogent, Horváth Csaba pedig korábban ingyen-BKV-t ígért, Karácsony Gergely azt mondta: „Jó példák arra, hogy felelős ember inkább legyen óvatos az ilyen ’mindent vivő’, PR-szagú szlogenekkel, ez nem az én világom. (…) Ilyen felületes szlogenekkel nem fogok hülyét csinálni magamból.”

„A főpolgármester-jelöltség Karácsony Gergelynek egy ugródeszka a miniszterelnöki székhez. Megérthetné, hogy a főváros nem lehet az ő személyes ambícióinak, meg az őt támogató korrupt pártok falánkságának az eszköze” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Puzsér Róbert, hozzátéve: Karácsony „tavaly tavasszal még Gyurcsányabb volt Gyurcsánynál, idén télen pedig már a mérsékelt államférfit játssza”. Megjegyezte továbbá: Karácsony „miniszterelnök-jelöltként három államcsődnyi ígéretet hazudott a magyarok pofájába”.

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje az M1 hétfői adásában az előválasztásról azt nyilatkozta: ha megfelelő együttműködést tudnak kialakítani egy ember mögött, akkor egészen biztosan ő lesz a következő főpolgármester. Fontos továbbá a közös tartalom kialakítása, mert olyan jelöltre van szükség, aki képviselni tudja az összes liberális-demokratikus elképzelést, amelyeket közös nevezőként tudnak megjelölni – fejtette ki a politikus. Jelenleg is több emberrel áll kapcsolatban a Momentum, aki esélyes lehet a főpolgármester-jelölti posztra – értesült az atv.hu Fekete-Győr Andrástól, a párt elnökétől.

HIRTV.HU, HVG.HU, MANDINER.HU, MTI,  ATV.HU

Már az EP-kampányról egyeztet az ellenzék / Csárdi Antal: Nincs szükség ellenzéki összefogásra az EP-választáson

Már egyeztetnek az EP-választási kampányról az ellenzéki pártok – nyilatkozta a Hír TV-nek Ujhelyi István. Az MSZP-s EP-képviselő szerint „az ellenzéki pártoknak félre kell tenniük a versengést és a múlt sérelmeit is. Nem hiszem, hogy én azzal lennék vádolható, hogy a Jobbikkal az elmúlt évtizedben olyan nagyon szoros kapcsolatot ápoltam volna, (…) mégis azt gondolom, hogy akár az önkormányzati választásokon, akár az EP-választáson meg kell találjuk a közös hangot” – hangoztatta. Közös kampánnyal mozgósít az ellenzék az EP-választáson – a Népszava szerint erről állapodott meg az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP és a Jobbik azon a megbeszélésen, melyet Ujhelyi István hívott össze. Szanyi Tibor, az MSZP másik EP-képviselője az ATV Start hétfői adásában arról beszélt: akár 13-14 mandátumot is szerezhet az EP-választáson az ellenzék, amennyiben közös listát állít. Szerinte az is elképzelhető, hogy két ellenzéki lista jöjjön létre, de matematikailag nagyobb esélyt lát a jó szereplésre, ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt indul neki az EP-választásnak. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Népszavának adott interjúban kijelentette: nem szeretné, ha az EP-kampányt az ellenzéki huzakodásnak láttatná a „kormánymédia”, így nem erőlteti az egységes indulást. Arról is szólt, hogy a jó EP-szereplés kell a sikeres önkormányzati választáshoz, ami ugródeszka a kormányváltáshoz.

Listavezető biztosan nem lesz az MSZP-Párbeszéd EP-listáján Karácsony Gergely – erről maga az érintett beszélt a hvg.hu-nak adott interjújában. A Párbeszéd társelnöke hozzátette: az ellenzék „a tüntetéseken megélte az egység élményét, ami az EP-választáson sérülni fog, ha egymással rivalizáló listák alakulnak ki”.

Mivel listás szavazással döntenek az EP-képviselőkről, az LMP-s Csárdi Antal szerint nincs szükség ellenzéki összefogásra. A politikus azt mondta a Hír TV-nek: nem tudják, hogy a szocialisták milyen együttműködésről beszélnek, az LMP szerint inkább az önkormányzati választásokon lehet szükség egyezségre, ahol a Jobbikkal való szövetséget sem vetik el. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta a Népszavának, hogy önállóan indulnak tavasszal. Hozzátette: az önkormányzati választáson azonban „valóban nagyon fontos lesz a taktikai szavazás, így a Momentum a Mi Hazánk kivételével mindenki mással hajlandó lesz együttműködni”. A lap arról is beszámolt: a Jobbik elutasítja a közös EP-listát.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a „Gyurcsány-Jobbik-Szél-HadházyMSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd összeborulással” végre megvalósul Soros György régóta dédelgetett álma, a közös bevándorláspárti lista. „Legyen már Sargentini a listavezető! És a közös jelmondat pedig: hajrá, Soros-terv, hajrá, ellenzék! Lécci, lécci, lécci!” – tudatta a politikus.

HIRTV.HU, NEPSZAVA.HU, ATV.HU, HVG.HU, ORIGO.HU, MANDINER.HU, NÉPSZAVA