Már megint támadnak, már megint rombolni akarnak / Jogosan jár-e a közvetlen támogatás a termelőknek? A kutatók kételkednek

A kép forrása: agronaplo.hu

Az automatikusan járó jövedelemkiegészítő támogatások nem ösztönzik a termelőket a kutatócsoport szerint.

A berlini Humboldt Egyetem kutatócsoportja a közelmúltban az EU Közös Agrárpolitikájának működéséről, amelyben egy átfogó tanulmányt készített, amelyben 2028-tól a direkt támogatások megszüntetését javasolja, aminek elfogadása várhatóan heves tiltakozást vált ki a termelőkből – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon. A Peter H. Feindt professzor, a csoport vezetője azzal érvel, hogy a támogatások automatikusan járó jövedelemkiegészítőként alkalmazva, nem ösztönzik a termelőket a hatékonyabb gazdálkodásra. Ezért nem jó megoldás, hogy a teljes támogatás 60 százaléka az első pillérből automatikusan kerül kifizetésre, az csak – pontozásos alapon – megfelelő plusz teljesítményekhez kapcsolva érhet el megfelelő hatást.

A termeléstől függetlenített kifizetések egyéb formáit, így például az újraelosztási és a fiatal agrártermelőknek járó bónuszt, a berlini kutatók javasolják szintén megszüntetni a jelenlegi finanszírozási időszak végén. Ezenkívül a 2023-tól célszerűnek tartják az ökoszisztémákat a vállalatok számára regionálisan differenciált intézkedésekkel, pontmodellként megtervezni, kiemelten figyelembe véve a választható intézkedések várható környezeti előnyeit. Feindt professzor csapata szerint a termelő üzemekben, a szükséges változtatási folyamatokhoz tanácsadói és képzési infrastruktúrát kell kialakítani a környezetvédelemnek, valamint a természet- és klímavédelemnek a termelési rendszerekbe beintegrálása, illetve hatékonyan támogatása érdekében.

Forrás: agroinform.hu – Tóth Endre